Kultur och Nöjen

Nördarna sätts på prov

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

En svår tävling kan vem som helst sätta ihop, lika lätt som en enkel. Men en balanserad tävling där både nördar och noviser får sitt? Det är det svåra, har Peter Kronström insett under de fem år som popfrågetävlingen It TAkes 2 prytt Palmfestivalen.

TRELLEBORG. Samarbetet med TA, som tillkom på Peters initiativ 2005, har inte bara lett till en av Palmfestivalens publikdragare, med uppåt 700-800 åskådare i festivaltältet på lördagseftermiddagen. Det har också förändrat Peter Kronströms liv. Från att ha varit verksam i den grafiska branschen, med musikintresset som fritidssyssla, har han blivit allt mer av musikprofil och evenemangskreatör med fler och fler kopplingar till artistvärlden.

Han har nästan blivit artist själv på kuppen, genom att överraska publiken med en duett med gästartisten Anne-Lie Rydé (”Du ser en man”) och en karaokeversion av ”Let me entertain you”.

– Jag har ingen sångröst, och kan inte göra ett scenframträdande som i ”Idol”. Men jag kan bjuda på mig själv! skrattar Peter, som säkert kommer att hitta på nya hyss på lördag.

Han var tveksam till att själv ta över rollen som konferencier efter Ulf Elfving första året och komikern Lena Frisk andra året. Men med någon gästartist och ”sidekick” så går det.

– Det är jävligt roligt att göra något som folk uppskattar, säger Peter. Det jag egentligen är duktig på är själva arrangemanget. Och då måste det vara 100 procent, annars är det inte lönt att göra alls. Målet är att finalen ska vara lika proffsig som om det hade varit tv.

De knepiga popfrågorna, som hämtas från hela rockens historia från 1955 och framåt, ligger ständigt och maler i Peters bakhuvud.

– Till kvalomgången kan jag ställa ganska obskyra frågor, för där är ingen publik, förklarar han.

– I finalen, däremot, ska det vara låtar som folk känner igen, även om de inte vet vem artisten var. Annars tappar publiken intresset.

En bra mix av genrer är också nödvändig för att sålla agnarna från vetet. Det ska, säger Peter lite kryptiskt, vara ”både lätt och svårt”.

– Det är enkelt att göra den svåraste tävlingen i världen, eller den enklaste. Men den perfekta mixen, det är svårt.

– Jag tror man måste vara rätt nördig för att vinna, fortsätter han. Men har man ett genuint musikintresse så ska det betala sig. Men det gäller att ha bra minne också!

Gensvaret från den musikintresserade publiken har bara vuxit under tävlingens fem år. I år genomförde 39 tvåmannalag kvaltävlingen, vilket är rekord. Allt fler inser att det gäller att hitta en partner som kan mycket, men något helt annat än det man själv kan. Om tävlingen lever om fem år, det vill inte Peter Kronström svara på:

– Den dagen det inte är utvecklande längre, då ska vi inte köra, säger han. Det handlar om att göra det lite, lite bättre vart år.

– Men spiralen går fortfarande uppåt, så det vore bra synd att lägga av redan nu.