Kultur och Nöjen

Musik med videons hjälp

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Med den fjärde generationen rockpublik skedde en stor omvälvning i rockmusiken under början av 80-talet. Rockvideon slog igenom och fick upplagorna i skivbranschen att öka enormt, samtidigt som den nya generationen utvecklade nya musikgenrer.

Dödsfallen av AC/DC:s Bon Scott och Led Zeppelins John Bonham i början av 1980 skakar rockens grundpelare, men det som får hela den chockade rockvärlden att stanna upp är mordet på John Lennon den 8 december samma år. Idealisten Lennon som just släppt sin första studioplatta på över fem år skjuts utanför sitt hem i New York av en psykiskt sjuk beundrare. En hel värld sörjer det oförståeliga och meningslösa dådet.

1981 lanserades MTV i USA och och ingenting blev därefter sig likt igen. MTV fick otrolig genomslagskraft och blev även det första globala nätverket. Det nya formatet att göra musik innebar ett revolutionerande genombrott för de som förstod att utnyttja mediet och de grupper och artister som inte hade någon rockvideo behövde inte heller räkna med framgång. MTV kritiserades visserligen starkt i inledningen för rasism då man vägrade visa färgade artisters videos i etern men till sist fick man ge med sig när Billie Jean med Michael Jackson skulle lanseras. MTV bidrog stort även när det gällde Jacksons fullängdare Thriller som idag är världens mest sålda album med sina 104 miljoner exemplar.

MTV hade även stor del i framgångarna för den nya svarta soulmusiken med nya genrers som hiphop och rap med beat och scratching från DJ:s blandat med breakdance och graffiti. Sugar Hill Gang hade gått i bräschen med Rappers Delight 1979 och födde artister som Grandmaster Flash & the Furious Five, Beastie Boys och Run DMC.

I Storbritannien hade hårdrocken fortsatt stor roll och nya grupper som Iron Maiden, Def Leppard och Saxon slog igenom. Dessutom beslutade sig Deep Purple för en återförening 1984 med sin klassiska Mark II-uppsättning.

Samtidigt fick New Romantic-vågen fäste och svepte vidare från de brittiska öarna utöver resten av Europa med Duran Duran, Culture Club, Simple Minds och Eurythmics. Mycket av denna genre gränsade även till den elektroniska synthmusiken där den mekanisk klangen från maskiner kom att ta över från de mer traditionella musikinstrumenten. Tyska Kraftwerk blev stilbildande för nya grupper och artister som Alphaville, Human League, Soft Cell och inte minst Depeche Mode.

Sveriges Radio hade fortfarande monopol i början av 80-talet och P3 blev då det enda alternativet för rock och pop. Program som Rakt över disc, Metropol och Poporama hade därför oerhört höga lyssnarsiffror. Detsamma gällde tv där program som Måndagsbörsen kunde innebära genombrott för en artist eller en låt genom ett enda program. Hösten 1984 togs de tidigare nedlagda listorna till nåder igen då Poporama blev Tracks.

Arenarocken var stor i USA sen tidigt 70-tal men nådde Sverige först 1982 då Rolling Stones besökte Göteborg och Nya Ullevi. Detta blev starten på rock i kolossalformat där David Bowie, Bob Dylan, Madonna och inte minst Bruce Springsteen fick 50 000 att vallfärda till konserter. Tyvärr fick aldrig Abba uppträda på hemmaplan inför sådana enorma publiksiffror. I slutet av 1982 sammanfattade man karriären med ett samlingsalbum och bestämde därefter att ta en paus, något som istället skulle bli den slutgiltiga splittringen.

Gyllene Tider blev det självklara valet för ungdomar med Noice, Attack och Freestyle som giftiga utmanare och i punkens kölvatten ombildades Ebba Grön till Imperiet. Ulf Lundell fick sitt stora genombrott 1982 med Öppna landskap och Tomas Ledin skrev samma år in sig i den svenska pophistorien med Sommaren är kort.

Inför julen 1984 samlade Bob Geldof ihop den brittiska popeliten och spelade in låten Do they know it’s Christmas? som stöd för Afrikas svältande befolkning. Initiativet innebar upptakten till en lång rad stödskivor och konserter som nådde sin kulmen den 13 juli 1985 med Live Aid, men mer om det när andra halvan av 80-talet avverkas om en vecka.