Annons
Nyheter

Mer jämställdhet på Palmfestivalen

De senaste åren har Palmfestivalen fått kritik för att vara ett "gubbvälde" och för att bara boka manliga artister. Men i år ser det lite annorlunda ut. Delar ur kommittén bekänner nu att de tagit åt sig av kritiken.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2013
Foto: 

År 2009 gick det en kvinna på tolv artister, 2011 var motsvarande siffra en av 16. Men det har gått framåt i Palmfestivalens jämställdhetstänk efter kritiken de fått för den manliga dominansen.

Anna Hertzman, Nilla Nielsen och Alcazar, där två av tre är kvinnor, är i år några av huvudakterna på musikscenen samt Britta och Mälitta som uppträder på barnscenen. Övriga artister är Perikles och Jukeboxers, med fem män i vardera band, Feelix Coverband med fyra killar och en tjej, samt Benny Hult med band.

Annons

- Jag tror att det är tillfälligheter som styrt det tidigare och vi har inte haft en tanke på det, utan fokus har legat på att genomföra en festival. Men det är klart att kritiken har påverkat oss. Särskilt med tanke på vilka artister vi bokar, vi har haft mer fokus på möjliga kvinnliga artister, det ska jag inte sticka under stol med. Jag är för att det ska vara jämställt och det är bara bra om vi kan bidra med ett annat tänk, även om det inte händer över en natt. Men vi vill verkligen vara en festival för framtiden, säger Palmfestivalens ordförande Ola Svensson.

Dessutom har Palmfestivalen numera två kvinnor, i form av Mia Melander och Cecilia Henriksson, i den annars mansdominerade styrelsen.

- Ja, ett tillskott på två kvinnor plus att väldigt många är tjejer bland resurspersonerna, som jobbar mer praktiskt och är nära knutna till styrelsen, säger Ola Svensson.

Är valet av Mia Melander som festivalgeneral ett led i ert nya jämställdhetstänk?

- Nej, egentligen inte. Vi ville att två skulle dela på den rollen och vi valde Mia för att hon har scenvana och kan bidra med mycket. Vi valde henne för hennes kvalifikationer och inte för att hon är kvinna, säger Ola Svensson.

Hur ser du på framtiden – kommer ni fortsätta att sträva mot det jämställda?

- Vi strävar åt det hållet så klart. Det är inget som ska styra oss, men det ska finnas där. Det är viktigt att vi i organisationen är medvetna och kunniga. Det är inte bara vi som ska vara nöjda utan alla andra ska vara det också, säger Ola Svensson.

Festivalgeneralen Mia Melander vittnar även hon om kommitténs mer medvetna jämställdhetstänk.

- Palmfestivalen har inte tidigare reflekterat över fördelningen kvinnor och män utan har bokat de artister som vi tror tilltalar vår publik. Men nu jobbar vi medvetet med det. Det har varit en kritik som vi har tagit till oss och självklart jobbat med i kommittén. Vi är såklart nöjda med den lite mer jämna fördelningen i år, säger hon.

På den öppna scenen på Rådhustorget uppträder bland andra dansgruppen The D Crew med fyra tjejer, Trelleborgs kammarkör och Gert Gustavssons kör och orkester med en kvinnlig majoritet. Där utöver spelar metal-bandet Definition of insanity, Anton Nilsson och Malmöbandet Megami.

Martin Falkenby
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons