Kultur och Nöjen

Litteraturpriset till Mo Yan

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Mo Yan får årets Nobelpris i litteratur. Under traditionsenliga former tillkännagavs vinnaren av världens mest prestigefyllda litterära pris i Börshuset i Stockholm.

Strax efter klockan ett bröts den spända tystnaden i börssalen. Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund öppnade dörren till sekreterarrummet för att inför ett stort pressuppbåd läsa upp namnet på årets litteraturpristagare. Svenska Akademien skriver i sin motivering att Mo Yan "med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid".

– Han är en bondpojke själv som lämnade skolan när han var 12 år. Han skriver från ett inifrånperspektiv, samtidigt gör han det på ett underbart sätt, säger Peter Englund, som pratade med pristagaren tidigare i dag, till SVT.

– Han sa att han var överlycklig och vettskrämd.

Mo Yan är den kinesiske författarens nom de plume. Egentligen heter han Guan Moye och är född i Shandong i Östra Kina 1955. Han publicerade sin första novell 1981, men fick sitt genombrott 1987 då han publicerade romanen "Det röda fältet". Ur ett politiskt perspektiv är Mo Yan inte en okontroversiell pristagare. I sina verk har han ofta kritiserat den kinesiska regimen.

Mo Yan blir den 109:e författaren som mottar priset. Bara 12 av pristagarna har varit kvinnor.

Priset delas ut vid en ceremoni i Stockholms stadshus på Nobeldagen den 10 december. Värdet av Nobelpriset uppgår i år till åtta miljoner kronor.