Kultur och Nöjen

Lackarens dunkla motiv

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Ruggiga skräckfigurer, spännande rymdmotiv eller sköna naturskildringar - alltihop på polerad plåt. Motivlackaren Nicklas Andersson från Trelleborg får äran att öppna det renoverade stadsbiblioteket med sin första egna utställning.

Trots att det är 15 år sedan som Nicklas Andersson plockade upp airbrush-sprutan känner inte många till hans konst. Han har lackat gitarrer, motorcykeltankar eller hjälmar åt folk, och faktiskt haft en handfull verk utställda på Skivlagret. Men hittills har profilen varit låg.

– Folk har uppmanat mig att skaffa en hemsida men det har inte blivit av än, säger Nicklas lite ursäktande. Det tog mig tio år bara att skaffa visitkort.

Nu lovar han dock - dyrt och heligt - att före årsskiftet ha en hemsida i luften. För ingenting vore härligare, tycker han, än om han kunde nå ut med sina ofta science fiction-inspirerade verk, kanske rent av kunna leva på dem.

Det började med att han såg en airbrush-målare jobba i ett tv-reportage. Nicklas blev nyfiken och skaffade hem utrustningen. Sedan började han öva - på gamla skyltar, delar till tvättmaskiner eller andra plåtar han rotat fram på skroten.

– Innan dess hade jag inte målat någonting, berättar han. Och det var mycket att lära av sina misstag i början. Men jag skrev faktiskt upp dem, så att jag kunde gå igenom misstag för misstag.

Jobbet, som resulterar i tavlor med otroligt jämn och blänkande finish, görs i en så kallad sprutbox i föräldrahemmet i Smyge. Ett litet rum med mycket god ventilation, med tanke på färgernas farliga ångor.

– Jag bär alltid friskluftsmask med övertryck, berättar Nicklas. Sedan gäller det att rummet är helt fritt från damm. Minsta dammkorn förstör finishen.

Verken görs i billack, på plexiglas eller plåt.

– Det blir en blandning av maskering och frihandsmålning. Det är något som tar väldigt lång tid att träna upp. Det gäller att få in rörelserna i muskelminnet, beskriver Nicklas.

Själv har han inte bara fått det i musklerna, utan även på dem. Nicklas Anderssons favoritspruta är numera intatuerad på höger underarm. Efter en byteshandel som gav tatueraren ett motivlackat tatueringsaggregat.

Inspirationen kommer ifrån både böcker och filmer inom science fiction eller fantasy; Stephen Kings filmer, "Blade Runner" eller "Alien"-serien.

– Jag gillar det bio-mekaniska stuket, som man ser hos exempelvis HR Giger, berättar Nicklas. Gärna lite mystiskt, svårtolkat.

För att få djup i bilderna kan Nicklas ge sig på plåten med slipmaskin först, för att sedan täcka med transparenta färger. Men det som verkligen är slående är verkens yta; jämna och släta som om det var tryckta motiv.

– Folk brukar säga att det verkar som om det ligger en glasskiva över tavlorna, säger Nicklas förtjust. Men det är ett par-tre lager av klarlack, slipningar med fint sandpapper och efteråt polering som gör det.

Att Nicklas har en bakgrund som billackerare syns kanske. Men är han konstnär?

– Nja, det här är väl både ett hantverk och en konst på samma gång, säger han. Att känna till olika material och hur de reagerar med varann.

– Men om det jag gör är konst, det får andra bestämma.