Kultur och Nöjen

Konstförening flyttar till Ebbe

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Söderslätts konstförening och Trelleborgs museum börjar samarbeta i vår, då konstföreningen flyttar till Ebbehallen. Som därmed kan hållas mer öppen.

Konstföreningen flyttade till Parken och Trelleborgssalen för några år sedan, då gamla tingshuset skulle renoveras för museets inflytt. Att hänga tavlor på Parken har dock haft sina sidor. Inte nog med att lokalerna är längre bort från centrum och därmed är svårare att locka folk till:

– Parken måste ibland hyra ut till kalas eller andra evenemang och då är det inte alltid vår konst får hänga i fred, berättar Lena Näslund, ordförande i Söderslätts konstförening.

Inga konstverk har förstörts eller försvunnit. Men de har flyttats runt, ibland hamnat på golvet. Emellanåt har också konstföreningens medlemmar fått börja sina vaktpass under lördagarna med att städa efter fester.

Utställningen av Emma Karp-Lundström tidigare denna månaden verkar ha varit droppen: halva utställningstiden gick bort, då lokalerna hyrdes ut och konstföreningen helt enkelt inte fick tillträde.

Nu gottgör museet den utkörning som de indirekt gjorde sig skyldiga till genom att upplåta Axel Ebbes Konsthall för konstföreningen. En potentiell win-win-situation, enligt museichef Ingela Jacobsson:

– Det är jättebra, för det innebär att Ebbehallen kan ha öppet lite grann även vintertid. Det har skurits så mycket i vår budget att de senaste åren har vi bara kunnat ha Ebbehallen öppen på sommaren.

Samarbetet inleds i januari, med en prövoperiod på tre utställningar om tre veckor vardera. Vilka konstnärer som då ställs ut på Ebbehallens övre våning är inte fastlagt av konstföreningen än, men öppethållandet blir det samma som man i dag har på Parken. Det vill säga lördagar och söndagar.

Ebbehallen lämnar dock en del att önska vad gäller handikappanpassning och utrymningsvägar. Enligt Ingela Jacobsson på museet skulle hela huset behöva ses över, inte minst för att handikappanpassa toaletten.

Lena Näslund och Söderslätts konstförening är ändå helnöjda:

– Vi är väldigt glada. Det måste innebära en fördel både för kulturförvaltningen och oss att vi kan flytta ut ur Parken. Och att våra konstnärer kan visa sina alster i en miljö som kanske är lite stillsammare.