Kultur och Nöjen

"Hoppsan, nytt år igen?"

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Högt och lågt. Det kan sägas vara temat för årets trelleborgsrevy “Hoppsan, nytt år igen?” som haft premiär för ett nästan fullsatt Grand. För att vara framförd av ett gäng glada amatörer är kvaliteten övergripande väldigt god, men de toppar och dalar som finns är höga respektive djupa.

Temat för året är lite oklart. Revynumren tar upp det som hänt under det gångna året både lokalt och regionalt. En röd tråd saknas dock ibland och i första akten är övergångarna lite osmidiga. Detta tar ensemblen igen med råge i akt två som över huvud taget är mer energifylld, slipad och proffsig - man får känslan av att de blivit lite varma i kläderna. Publiken kommer också igång mer under andra akten och i sann byanda hjälper de fram ensemblen som ger tillbaka med roligare och roligare sketcher.

Skådespelarinsatserna, som övergripande är bra, får extra glans av att de har en medlem av professionell kaliber i Nils-Gunnar Snygg. Snygg visar att han klarar mer än att vara buskis-rolig när han plötsligt bjuder på ett innerligt och hjärtligt porträtt av den siste skånske bonens oro för att staborna en dag ska asfaltera hela Skåne. Det är fruktansvärt roligt med en allvarlig underton som ger återklang bland publiken.

De många sångnumren är glada och härliga och även här finns en oslipad diamant i Therese Erch som har en fantastisk pipa. Lite synd är det faktiskt att hon slösar bort den i ett svårbegripligt nummer om en lättklädd tjugoåring som inte vill flytta hemifrån. Även detta tar dock revyn igen med sin glada och välspelade buskisrevy.

För det är ju trots allt buskishumorn vi förväntar oss när Trelleborgsrevyn gör premiär, och här gör de oss inte besvikna. Publiken skrattar bitvis så att de gråter; när den arbetslöse mannen som sökt jobb på bilprovningen genomför service på sin fru, får en kvinna framför mig synbara andningssvårigheter, och när Håkan Juholt och hans charmiga dansande och sjungande ministrar gör entré skrattar även de mest svårflirtade revybesökare högt. Snyggs avslutande gestaltning av den gamle mannen som tappat sina löständer hade platsat väl på vilken stadsteater som helst och det kanske är detta som gör att man uppfattar revyn som ojämn i år - när det bästa är såhär förbaskat bra, höjer det förväntningarna på resten. Revyn har bara repeterat sedan november och består av vanliga amatörer, men lyckas de tighta ihop programmet något lite till är slutprodukten väl värd att ses både en och två gånger.

FAKTA

"Hoppsan, nytt år igen!"

Nyårsrevy på Grand, Trelleborg 5 januari.

Regi:Nils- Gunnar Snygg.

Medverkande:Therese Erch, Nils-Gunnar Snygg, Ulrika Christmar-Stafström, Anders Rufelt, Charlotte Karlsson, Marcus Jönsson, Pierre Malmqvist.

Orkester:Magnus Rosengren, piano, Fredrik Billsten, gitarr, Alfon Wennerstrand, bas, Daniel Lignell, trummor.

Spelas fram till 5 februari.