Kultur och Nöjen

Hopp, förtvivlan och arbetet där emellan

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

I kväll bjuder ABF till författarafton på Trelleborgs nyinvigda bibliotek. Arbetets, arbetarnas och de arbetslösas berättelser är temat för kvällen.

Kvällen har fått namnet ”Landet som sprängdes”, precis som antologin som släpptes i somras där totalt 35 författare har bidragit med dikter, serieteckningar och noveller. Bakom antologin står Föreningen Arbetarskrivare och vad alla texter har gemensamt är att de på olika sätt skildrar samhället vi lever i, dess orättvisor och ökande klyftor. Men också drömmar. På plats i Trelleborg för att läsa upp sina texter från antologin är Kristian Lundberg, Maria Hamberg och Torgny Karnstedt.

– Det är författare som själva har arbetarbakgrund och som beskriver olika miljöer och öden som rör detta, säger Marianne Ljungberg, samordnare på ABF Sydvästra Skåne.

Kristian Lundberg, poet och författare och kanske mest känd för sin självbiografiskt förankrade bok ”Yarden”, har under senare år uppmärksammats och prisats alltmer, bland annat fick han tidigare i år Sveriges Radios Romanpris. Maria Hamberg fick tidigare i år fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris, medan Torgny Karnstedt inte bara verkar som författare, utan är även en van föreläsare och har bjudits in av ABF tidigare.

– Senast Torgny Karnstedt besökte oss pratade han om språket, vilket var jättespännande, berättar Marianne Ljungberg.

Efter att författarna läst upp sina texter bjuder de in till diskussion om litteraturens status i dagens Sverige. Det kommer också att finnas chans till frågestund.