Kultur och Nöjen

Filip & Fredrik, tv-galans kungar

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

TV-galans värdpar blev också kvällens stora vinnare. Filip och Fredrik tog hem tre priser. Gina Dirawi blev årets drottning, prisad som årets kvinnliga programledare. Ingvar Oldsberg fick årets hederspris.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson fick dubbeljobba på Kristallengalan på tisdagskvällen. Dels var de värdar,men de fick också rycka in och rusa upp på scenen tre gånger för att ta emot priser.

– Det här är inte vårt fel och vi har inte fifflat med röstningen, utbrast Filip Hammar efter att ha vunnit det första priset, till årets manlige programledare.

Fyra nomineringar

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson var nominerade till fyra priser. Deras andra priser kom för årets reality och till årets program för "Får vi följa med?", programmet där duon på måfå valde ut vanliga människor att följa.

Men de förlorade något överraskande kampen om priset för bästa fakta- och aktualitetsprogram till kanalkollegan Magnus Betnérs "Betner direkt" i Kanal 5.

Dirawi drottningen

Gina Dirawi blev årets kvinnliga programledare och konstaterade att hennes karriärlyft gått fort.

– För två år sedan satt jag hemma i min toalett och spelade in videor, sa Gina Dirawi och fortsatte med att tacka SVT och de ansvariga för Melodifestivalen för att ha gett henne chansen att leda årets tävling.

Oldsberg hedrad

Årets hederspris gick till Ingvar Oldsberg, som firades med stående ovation efter 40 år i tv-branschen.

– Det var angenämt! utbrast tv-legendaren när han överraskades med beskedet à la "Här är ditt liv" i lägenheten hemma i Göteborg, i ett inspelat inslag.

I sitt tacktal tackade Ingvar Oldsberg tre för honom mycket viktiga personer, mentorerna Lars-Gunnar Björklund och Lennart Hyland samt legendariske tv-chefen Steen Priwin och avslutade sitt fem minuter långa tacktal med orden:

– Tack så hemskt mycket. På återseende.

Firmafest

Årets Kristallengala direktsändes från Stockholmsmässan i Älvsjö och fick under Filip och Fredriks ledning och deras små upptåg formen av den firmafest för tv-branschen som det ju är.

Det intrycket förstärktes också av lite udda prisutdelarpar, såsom Malou von Sivers och Jan Guillou samt Hollywoodfrun Maria Montazami och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.