Kultur och Nöjen

Fallet till Underlandet

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Alice har en supertråkig otursdag. Ingenting tycks gå hennes väg ända tills en stressad kanin springer förbi och försvinner genom ett hål i en häck. Alice följer efter, faller och dimper ner i helsnurrig värld fylld av märkliga figurer. I morgon är det premiär för Scenfolkets tolkning av den klassiska 1800-talssagan Alice i Underlandet.

De senaste fem åren har Emmely Olander varit ordförande i teaterföreningen Scenfolket, regisserat deras föreställningar och lett olika teatergrupper. Då tog hon över efter föreningens grundare Monica Alfredsson som hellre ville stå på scenen själv och göra det hon tycker är roligt i föreningen. Men en liten bebis satte tillfälligt stopp för Monicas planer.

– Emmely födde barn för ett par månader sedan så jag har fått gå in som inhoppare en termin. Det är som ett gravvik kan man säga, säger Monica Alfredsson som tidigare regisserat så många pjäser med Scenfolket att hon tappat räkningen.

För att göra jobbet lite enklare bestämde Monica Alfredsson att det bara skulle bli en enda teatergrupp under vårterminen och pjäsen de skulle spela skulle passa för alla åldrar.

– Då tänkte jag på Alice i Underlandet som jag vet är en pjäs som kan vara rolig även för vuxna att spela i, säger Monica Alfredsson som gett deltagarna stora friheter att forma sina roller själva.

– Vi har gjort en version som är rolig och färgglad, säger Monica Alfredsson.

Gruppen började träna redan i januari men den flicka som först fick rollen som Alice blev sjuk och kunde inte fullfölja uppdraget. Istället blev Alexandra Foschi tillfrågad.

– Jag har hoppat in en gång tidigare med ganska kort varsel så Monica visste att jag skulle klara det. Vi har det lite stressigt i skolan just nu men eftersom jag älskar teater så tackade jag ja ändå, säger Alexandra Foschi innan hon för sista gången ställer sig på Grands scen utan någon publik i salongen.

Nästa gång blir på premiären imorgon klockan 15.