Kultur och Nöjen

Ett liv i rockens klor

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Att sammanfatta rockhistorien i ett knippe artiklar är ingen lätt uppgift. Men musikälskaren Peter Kronström, som började projektet i Allehanda redan förra sommaren, tar sig an utmaningen med glädje. Eller? ''Vem fan har sagt att det är roligt?", säger Peter. Sedan brister han ut i skratt.

Vid den här tiden förra sommaren påbörjade Peter Kronström sin jättelika uppgift att koka ner rockens historia till en sommarföljetong i Allehanda. Under tio veckor avverkades åren från rockens födelse fram till den ödesdigra Altamont-festivalen 1969, när flower power-vågen plötsligt kom av sig. I dag börjar nästa etapp i serien, och vi har kommit fram till 70-talet. En period som Peter Kronström har starka band till. Det var nämligen då, på mitten av 70-talet, som den unge Krona själv blev förförd av rockmusiken.

- Det började nog hösten 1974, när jag var elva år. Jag fick låna några singlar med Sweet, och en av dem var Teenage Rampage. Sen var jag såld.

Något år senare såg Peter sin första rockkonsert.

- När vi var tolv fick jag och en kompis skjuts in till Lund för att se Sweet. Konserten kostade 35 spänn. Det var så där spännande så att man var pirrig, även om vi satt långt upp på 17:e raden. Det är konstigt, jag minns den konserten bättre än sånt jag sett i år.

Snart hade Peter och hans kompisar börjat göra topplistor med världens bästa Sweet-låtar. Samtidigt växte musiksamlingen så att det knakade.

- Det blev fler och fler kassettband, och fler och fler backar med vinyler. Till slut var det svårt att hålla reda på allt. Då fick jag ett kartotek av min mor, och jag började ordna min samling efter artister och år. Det gjorde nog att jag blev lite biten.

Och bettet släppte inte. I dag har Peter Kronström strax över 1000 vinylplattor, mer än dubbelt så många cd-skivor, ett garage fullt med gamla singlar och en vägg med rocklitteratur. Han har jobbat som DJ sedan början av 80-talet, och är nu inne på fjärde året som ledare för musiktävlingen It TAkes 2, som hålls på Palmfestivalen 30 augusti. Så nog har Peter kunskaperna. Men han snor inte ihop rockens historia på en kafferast bara för det.

-Att göra det här i artikelform är fruktansvärt svårt, för det finns så grymt mycket man vill ha med. Och det räcker inte att bara rabbla namn, det skulle vara döden att läsa. Det måste finnas en röd tråd också, säger Peter Kronström.

I dag forsätter nystandet. Och vi börjar i USA på tidigt 70-tal.