Kultur och Nöjen

Endast det bästa i Parneviks gubbröra

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Att göra bokslut vid 70 års ålder för en så vital röst-och maskeringsmästare som Bosse Parnevik känns vemodigt. Detta med tanke på den fantastiskt roliga "memoarshow" han så generöst bjussar på med ett urval av sina minst 80 kändis-gubbar. Både i filmavsnitt och på scen.

Det är styvt att göra en nära två timmars genomgång av det bästa ur alla sina enorma shower genom 50 år. Inte minst på Kronprinsen i Malmö under 1960-, 70- och 80-talet som jag själv vandrade hem från sönderskrattad och omtumlad efter varje premiär.

Från ruta ett får vi följa hans liv i kronologisk ordning - från födseln i Munkfors som fostrat andra breda komiker som till exempel Fridolf Rhudin, och inte långt därifrån vår forne statsminister Tage Erlander.Stolt visar Bossebilder på bredskärm ur familjealbumet av sig själv, sina barn, sitt första hus (som övertogs av Lasse Berghagen) till det nuvarande "slottet", tidigare ägt av Stig Järrel, i Österskär som indikerar hans framgångar. Från den första filmade stoltheten att bli svensk skolmästare på 110 meter häck på Stockholms stadion 1958. Med åtföljande gymnastikdirektörsexamen.

Det märkliga med spänstige Bosse är att han inte bara fångar sina kändisröster på kornet utan även i maskering, och får in sina gubbar i såväl logiska sammanhang som motsatsen. Vilket ges generösa dokumenteringar i gamla filmklipp från krogshower och kända tv-inslag. Inte minst från hans älskade serie Party hos Parnevikvilken lockade som mest 6 miljoner tittare (!) en gång. Det var på den tiden det bara fanns två kanaler.

Här kan man välja favoriter hur som helst. Allt från de första imitationerna av Alf Martin, Glokar Well, Charlie Norman till en okänd filmad scenhöjdare där Bosses Ingvar Carlsson och Robert Gustafsson (som en perfekt Carl Bildt) gör en ny version av Guben i låddan-sketchen.Inte obekantså är vitale Bosse pappa till golfmästaren Jesper, och då Bosse var i USA ojade sig några golfare över om han var lika bra som sin brorsa! Något som följs av en otrolig röstimiterad golfrunda mellan Anders Gernandt, Ingemar Bergman, Jarl Kulle, Bengt Bedrup och Ingemar Stenmark.

Numera är Bosse dessutom morfar och farfar till elva barn vilka tillsammans sjunger en hjärtknipande filmad sångfinal.

För andra knip i skratt svarar ännu fler kända gubbar som passerar revy. Många har tyvärr gått ur tiden. Den i 17 år ofta förekommande Olof Palme föranledde vid sin bortgång att Bosse tappade intresse för att fortsätta. Men lyckligtvis reviderade han detta. Vilket vi ska vara oändligt tacksamma för i njutningen av denna hans kanske sista show. Ett stycke svensk nöjeshistoria under 50 år.

Inte minst i det klassiska mötet mellan Bosse och Tage Erlander i Ulf Thoréns profilerade program. Där Erlander "laddade om" med att det fanns resurser. Det finns det i Bosses Gubbröraockså. Resurser i varma nonstop-skratt.