Kultur och Nöjen

En tät intrig om maktens många olika ansikten

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

I Kronprinsessan skrev Hanne Vibeke Holst om drivkraft och skuld. När SVT gjorde tv-drama av boken blev det succé både i Sverige och i Danmark. Uppföljaren Kungamordet är ett strå vassare på många sätt.

Det är en spännande och bitvis hemsk skildring om maktens tjusning och faror. I centrum finns Linda som är gift med finansminister Gert. I första scenen har valnatten tagit en otrevlig vändning och Gert hoppar raskt ner till före detta finansminister. Han åker hem till sin fru och gör det han brukar när ilskan tar tag i honom, slår henne.

Dagen efter träffar han sina partikollegor bakom ryggen på den fallne statsministern. En plan smids. Nu måste kungen störtas och ersättas - av Gert.

För en dryg vecka sedan gick första avsnittet av fyra om maktspelet i hemmet och i de politiska kulisserna. Marie Rickardsson spelar den alkoholiserade och misshandlade frun och får på ett äkta sätt fram skräcken i hennes vardag som då och då byts ut mot upproriskt trots. Suzanne Reuter är också stark i rollen som konspirerande politiker. Tyvärr sänks tv-dramat av att Reine Brynolfsson spelar den manliga huvudrollen. Gert är en komplicerad karaktär. Karismatisk och förförisk på jobbet och demonisk hemma. Men Reine Brynoffsson klarar ingen av dessa roller. Han går mest omkring och muttrar som sur gubbe. Varför hans partikollegor vill kämpa för att få honom som partiledare blir ofattbart. Och som hustrumisshandlare är han lika lite trovärdig.

Kungamordet är ändå en mycket sevärd serie. Mot slutet knyts intrigen ihop på ett mycket skickligare sätt än i Kronprinsessan.

Sofia Bergström