Kultur och Nöjen

En Bruce för alla åldrar

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Det kanske är talande både för festivalen och för musikbranschen att det stora dragplåstret på årets Roskildefestival är en herre i åldersgruppen 60+. Bruce Springsteens spelning kostade festivalen nästan 13 miljoner kronor, men under lördagskvällen såg han till att ge festivalbesökarna valuta för pengarna.

– Det här är fantastiskt. Skriv det. Jag är bara 24 år, men det här är helt fantastiskt.

Killen som står bredvid mig i trängseln är klädd i jeans och keps. Han är helt lyrisk. Sjunger med, dansar och sträcker armarna mot stjärnan på scenen.

Och han är inte ensam. Gräsplanen framför Roskildes största scen, Orangescenen, är helt full. Det är tusentals, nej tiotusentals händer, som sträcks upp mot himlen, där de hotande regnmolnen har försvunnit.

Roskildefestivalen bokar band utifrån olika kategorier. Några är upcoming. Andra är legender. Bruce Springsteen tillhör med råge den senare kategorin.

Han har under flera år stått på festivalledningens önskelista och i år använde de cirka 30 procent av sin budget för att övertala honom att spela på festivalen.

Att Bruce Springsteen närmar sig pensionen ter sig näst intill obegripligt när man upplever honom live. Han är fullkomligt outtröttlig. Hoppar, dansar och showar. Springer ut bland publiken och omfamnar glädjestrålande kvinnor i det främsta ledet. En enda gång lägger han sig på en högtalare och pustar ut, men han är strax på fötterna igen.

Efter en normal konsertlängd släcks ljusen en kort stund. Därefter spelar Bruce Springsteen ”The river” i vad som hade kunnat vara ett perfekt extranummer, men som istället visar sig vara startskottet för en ny del av konserten, där hit efter hit avlöser varandra i ett raskt tempo. När Bruce Springsteen lämnar scenen är det inte för att avsluta konserten utan bara för att byta gitarr. Efter sju extranummer tappar jag räkningen. Totalt varar konserten i upp emot tre timmar och Bossen är i toppform hela vägen.

Bruce Springsteen turnerar med sitt The E Street band och bjuder även upp hiphopgruppen The Roots på scenen. Han ler och glittrar i vad som verkar en genuin spelglädje från början till slut. Trots att han måste ha spelat ”Born in the U.S.A” oräkneliga gånger sjunger han som om varje ord betyder något för honom. Just i den stunden.

Det är mycket allvar också. Bruce Springsteen nämner vid flera tillfällen situationen i USA och Europa. Låtar som ”Jack of all trades” framförs med ett sådant allvar att till och med de skrålande öldrickarna bakom mig tystnar.

Att sätta Bruce Springsteen på årets program har säkert höjt medelåldern bland festivalbesökarna med åtskilliga år, men i publikhavet framför scenen fanns alla åldrar representerade. Och det är väl precis vad dragplåstret på Nordens största musikfestival ska göra.

* Högst upp kan du även se vårt bildspel från Roskildefestivalen.