Annons
Nyheter

"Det har varit fruktansvärt tungt"

Utåt var beskedet att festivalen mådde bra. Men det var bara ett försök att hålla skenet uppe på en festival som varit på väg ner i diket sedan april och slutade i brakförlust för föreningen Palmrock. Nu berättar festivalgeneralen Per Svensson om månader av sömnproblem, en festival som inte gick att bromsa och den djupa besvikelsen efter publikfiaskot.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2008
Festivalgeneral Per Svensson ångrar inte att han försökte dra igång en festival-tradition i Trelleborg. Bild: Tomas Nyberg
Festivalgeneral Per Svensson ångrar inte att han försökte dra igång en festival-tradition i Trelleborg. Bild: Tomas NybergFoto: 

Några dagar efter festivalen, på en uteservering i Trelleborg. Per Svensson gömmer blicken bakom ett par mörka solglasögon och ser inte ut att ha rakat sig på några dagar. Han låter trött och uppgiven. Den senaste veckan har inte varit snäll mot festivalgeneralen.

- Jag känner mig arg, ledsen och besviken. Så jäkla besviken. Det värsta är att publiken inte kom och att vi nu hotas av konkurs, säger han.

Annons

Festivalen, som expanderade rekordsnabbt, med en femdubblad budget från förra året till detta, slutade i ett ekonomiskt bakslag på minst en halv miljon kronor. Eller 550 000 kronor, enligt Per Svenssons senaste siffror. Nu medger Per själv att expansionen kanske gick för snabbt.

- Vi kanske skulle ha gjort lite annorlunda. Vi kanske inte skulle ha satsat fullt så hårt. Vi kunde ha dragit ner på antalet artister, och låtit de pengar vi fick in av sponsorer sätta taket för artistkostnaderna.

Den senaste veckan har varit en ändlös räcka av upprörda telefonsamtal, advokatmöten och styrelsemöten för Per Svensson. Värst var det i söndags morse, när styrelsen samlades för att försöka få en överblick över katastrofens omfattning.

- Det var fruktansvärt. Alla var i fullkomligt upplösningstillstånd. Det var fullt kaos. Folk blev osams och började skylla på varandra. Det hade känts bättre om vi lyckats hålla ihop då. Men vi har träffats fler gånger sedan dess och pratat igenom det. Det känns bättre nu, säger Per. Efter festivalen har kommentarsfunktionen gått varm på TA:s hemsida. Många har synpunkter och förklaringar. Och många är förvånade över nederlaget. Det är inte så konstigt. Precis innan festivalen gick Per Svensson själv ut och sa att arrangörerna var nöjda för att 3 000 biljetter hade sålts. Och flera veckor tidigare hade föreningen annonserat med orden "fåtal biljetter kvar". Ett sista desperat försök att göra festivalen attraktiv, förklarar Per nu.

- Vi insåg redan i slutet av april att det här inte skulle funka, säger han.

Då hade bara ett 80-tal biljetter sålts på förköp, trots att arrangörerna jobbart hårt för att marknadsföra festivalen. Styrelsen kallade samman till möte. De insåg att de kommit till ett vägskäl.

- Vi insåg att antingen fick vi köra på med god min, eller lägga ner hela arrangemanget. Men då satt vi redan med massor av påskrivna kontrakt, och hade vi brutit dem så hade vi blivit betalningsskyldiga i vilket fall. Då hade det blivit full katastrof, och vi hade förlorat runt 1,2 miljoner. Och vi hade bränt alla broar och förtroenden, och aldrig kunnat arrangera något nytt igen.

Så föreningen valde att jobba vidare, tiga om det smärtsamt låga intresset, och i stället försöka locka folk med att det var strykande åtgång på biljetter.

- Vi bestämde oss för att håll huvudet högt, och försöka visa att det var ett populärt arrangemang. Vår tanke var att ingenting är så attraktivt som det som är svårt att få biljetter till. Vi kallade det för ett pr-trick.

Strategin behöll de hela vägen fram till festivalen. Men förhoppningarna på ökat intresse infriades inte. Och när Per Svensson sa att 3 000 biljetter sålts, var den verkliga siffran bara 200.

Annons

- Det har varit fruktansvärt tunga månader, med många sömnlösa nätter. Och med facit i hand kan jag konstatera att det nog varit bättre om vi lagt korten på bordet redan i april, och berättat hur läget var. Samtidigt fanns den där lilla strimman av hopp, att löningshelg och underbart väder skulle få trelleborgarna att gå man ur huse och festivalen skulle sluta i succé.

- Jag visste att det var kört, men jag ville inte tro det. Det sista hoppet övergav oss först när Mustasch gick upp på scenen. Den tillströmning som var inför den konserten var bara 50-100 personer. Då insåg vi att det var slut.

Men Per berättar också att det, mitt i all bedrövelse, funnit tillfällen när det varit riktigt roligt att anordna festival.

- Som när vi läste i Mustaschs kontrakt att de ville ha en bild på David Hasselhoff i logen. Vi kunde inte begripa varför. Vi letade till och med fram fakta om Hasselhoff, utan att bli klokare. till slut frågade jag Ralf i Mustasch. Då berättade han att det var för att de skulle veta att vi läst igenom hela kontraktet. Sådana små saker gör det här jobbet roligt.

Nu sitter föreningen med jättelika skulder. Om det kommer leda till personlig konkurs för Per eller någon annan i styrelsen vet Per inte än.

- Jag vet faktiskt inte. Det är advokaten som sköter det. Han har bara sagt att allt sånt ska undvikas till 100 procent.

Ändå ångrar inte Per att de vågade satsa på en festival.

- Jag ångrar inte att jag försökte. Jag kan bara konstatera att det inte var värt det.

Och han vill själv inte sluta jobba med musik och musikarrangemang .

- Jag älskar verkligen musik och det är det här jag brinner för. Skulle jag bara lägga av, vad skulle jag då göra med mitt liv?

Annons

Men några nya storsatsningar i Trelleborg är inte aktuella, och om någon vill ta över rodret i Palmrock så ställer han sin plats till förfogande.

- Är det någon som är villig att ta över, så är de välkomna. Jag säger bara lycka till.

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons