Annons
Nyheter

De förändrade svensk hiphop

1993 ändrade fyra förortsungar riktningen för svensk hiphop. Gruppens råa texter om livet i betongen gav musiken ny tyngd och politisk sprängkraft. Nu sammanfattar Latin Kings karriären i en bok och på skiva.
Nyheter • Publicerad 23 september 2005

Dogge, Chepe och Salla kliver in på bokförlaget Wahlström & Widstrands tjusiga kontor på Östermalm. Nobelpristagare som Gabriel Garc’a Márquez och Wole Soyinka blickar ner från väggarna, och det bjuds på kaffe och mineralvatten.

– Våra föräldrar brukade städa såna här kontor när vi var små. Det känns bra att sitta här och göra intervjuer istället, säger Salla.

Annons

Latin Kings är aktuella med samlingsskivan "Familia Royal" och boken "Portafolio" som sammanfattar gruppens drygt tio år långa karriär. Allt började med "Snubben". En låt som kraschade in i svensk politik som en brinnande molotovcocktail.

– Målet med "Snubben" var bara att berätta om Sverige som vi upplevde det. Just då var det mycket artiklar i tidningarna på temat "vi och dom". De intervjuade folk som sa att invandrarna snodde deras tvätt och cyklar, men ingen som sa emot. Man var bara tvungen att göra något, säger Salla. Det blåste en del snåla högervindar i Sverige i början av nittiotalet. Bert Karlsson och Ian Wachtmeister kände draget under galoscherna och fick svenska folket att rösta in Ny Demokrati i Riksdagen.

Patriotrockarna Ultima Thule sålde guld och bandet blev nationalismens nya hjältar. Samtidigt spred John Ausonius skräck med sitt lasersikte som bara pekade på människor med mörkt hår och mörk hy.

Latin Kings blev motvikten. Fyra kaxiga förortskids (Rodde från Infinite Mass var också med från början), som rappade om rasister och nazister, samplade svenska barnvisor och citerade Palme.

– Vi hade ingen aning om hur vi skulle användas av journalisterna. Vi utmålades som värsta politiska invandrarbandet från förorterna fast vi egentligen var ganska enkla ungdomar som bara sa vad vi tyckte och tänkte, säger Salla.

Var det positivt eller negativt för er karriär?

– Jag tror det var mer negativt. Vi ville bara hålla på med hiphop, men blev bandet som alla politiker ville synas tillsammans med. Det tog lång tid innan folk började uppskatta oss för vår musik.

Ni betraktas ändå som banbrytare inom svensk hiphop, kan ni se det själva?

– Absolut. Jag tror att vi inspirerat många. Lyssna bara på Ison & Fille och Fattaru, hur de rappar och vad de säger i sina texter, säger Chepe.

– Vi brukar säga att Markoolio har "Fint väder" att tacka för sina framgångar och Håkan Hellström "De e dej jag vill ha". Det vi gjorde på första skivan är det andra artister gör idag. Där provade vi verkligen allt och sket i vad alla andra tyckte.

Annons

Hur tycker ni att samhället förändrats sen Latin Kings slog igenom. Är det lättare att leva i Sverige 2005 än det var 1993?

– Jag tycker att det var bäst 1983. Då kunde man lägga cykeln överallt, lämna bilen öppen och lägga skorna i trapphuset. Det är kanske en obetydlig grej, men det säger ganska mycket om utvecklingen. Det har blivit hårdare, tycker Dogge.

– När politiker snackade om Sverige på 80-talet pratade de om arbetarna. Idag snackar man om de svenska företagen, om eliten som ska rädda oss ur skiten, säger Salla.

Skulle ni själva kunna tänka er att ha vanliga jobb?

– Jag har jobbat på skaleri, diskat, städat, haft alla skitjobb man kan tänka sig. Det är inget främmande, eller konstigt med det. Man ska vara stolt om man kan ha ett vanligt jobb, säger Dogge.

Ni var bland de första som skildrade livet i förorten. Har bilden av förorten förändrats?

– Det finns mycket kvar att göra. Innan vi kom var förorten ett ställe där man kunde köpa billig frukt. Nu är det ett ställe där man kan köpa billig frukt och där det finns bra rappare, säger Salla.

Hur har ni lyckats hålla ihop bandet i över tio år?

– Det är som det står på väggen i vår studio – rättvisa, jämlikhet, broderskap. Det ger sammanhållning. Vi är som ett lag, säger Dogge.

– Vår morsa tjatade mycket om en grej som man brukar säga i Chile, "sammanhållning ger styrka". Om man håller ihop och inte bråkar blir man stark mot andra. Så var det när alla skrattade åt oss när vi började rappa på svenska. Vi tre tyckte att det var bra och nu har de tvingats inse att vi hade rätt, skrattar Salla. (TT Spektra)

Annons

Malin Dahlberg

Latin Kings

Medlemmar:Dogge Doggelito och bröderna Chepe och Salla.

Kommer från:Alby.

Album:"Välkommen till förorten (1994), "I skuggan av betongen " (1997), "Mitt kvarter" (2000), "Omertá" (2003).

Aktuella:Med samlingsskivan "Familia Royal" och boken "Portafolio" som ges ut på Wahlström & Widstrand.

$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons