Kultur och Nöjen

Countryn kommer till byn

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Genuint, lantligt och familjärt. Det är ledorden för en ny countryfestival i Anderslöv, där arrangörerna hoppas samla alla Söderslättsbor två heldagar i september.

– Vi hymlar inte med att drömmen vore att countryfestivalen på sikt ska locka folk från hela landet. Att kanske danskar och tyskar tar sig hit, säger Andrea Droca.

Schemat är långt ifrån spikat, men det ska erbjudas både musikupplevelser och aktiviteter för hela familjen. Från bullriding och gräsklippartävling till en minifarm för de yngsta.

Arrangörsgruppen har höga förväntningar på festivalen, som de hoppas ska bli ett återkommande arrangemang.

– I år vill vi få ihop ett tjugotal artister, både lokala och från övriga delar av landet. Kanske någon internationell musiker, säger Andrea Droca, som tror att de har lättare att boka artister efter högsäsongen.

Vilka som står på önskelistan är dock hemligt ett tag till.

Det var i somras som idén om en landsbygdsfestival tog form. Andrea Droca, Jonas Lundh och Betty Holmberg träffades på en eventutbildning i Landskrona och fann varandra i sin passion för country. Frågan var hur de skulle finansiera projektet.

– Av en slump hittade jag leaderprojektet i Vellinge, som stödjer idéer som ska utveckla landsbygden. Vi fick bidrag för uppstarten av Söderslätts countryfestival, och söker nu personer och företag som vill hjälpa till med genomförandet, berättar Jonas Lundh.

Både företagare och ideella har anmält intresse, och Trelleborgs kommun har hjälpt till med lokaler under förarbetet.

– Leadermetoden bygger just på att privata, ideella och offentliga aktörer samarbetar, säger Jonas Lundh.

Både han och Andrea Droca är glatt förvånande över det positiva mottagandet av festivalen.

– Vi oroade oss för att folk skulle vara mer skeptiska, tänka att vi var för unga eller så, säger Andrea Droca.

Varför Anderslöv?

– Rent geografiskt ligger det bra till, i hjärtat av Söderslätt. Företagarna är intresserade av att det ska hända mer där, och kommunen har valt att göra Anderslöv till en utvecklingsort. Dessutom känns det som en given koppling att kombinera landsbygd och country, säger Jonas Lundh.