Kultur och Nöjen

Countryfest höll för test

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Genom att tänka stort och addera lite svett, slit och EU-pengar har Söderslätts Countryfestival lyckats med två stordåd. Dels att etablera en sprillans ny festival, kapabel att dra tusenhövdad publik. Dels att presentera countrymusikens bredd, snarare än att fegistolka begreppet.

I Anderslöv kunde man njuta av svängig bluegrass på både svenska (Spinning Jennies, vemodiga och drastisk roliga) och engelska (Hold Your Horses, Skåneband med starka egna låtar), lågmäld americana (Bring The Mourning On) liksom mer traditionell country.

Men affischnamnet Playtones - är de country? Visst, lika mycket som rockabilly, schlager och dansband. Blekingarna - numera en kvartett, utan lap steel - verkar i den skärningspunkt mellan country och rhythm'n'blues där rocken föddes - en tiger som senare dansbanden klippte klorna på och tvättade ränderna ur.

Playtones insats som lördagens kulmen är avslappnad, lekfull och spelglad. De skäms inte för att dra sin dansbandshit "Sofie", eller ens för att göra allsångsnummer av Owe Thörnqvists "Dagny." Melodifestlåten "The King" är en publikfavorit, men illustrerar Playtones problem: även när de gör originalmaterial så blir det ganska tom pastisch.

Allra bäst funkar Playtones som hårdsvängande coverband för pianorock'n'roll, old school. Jerry Lee Lewis "Whole Lotta Shakin'" och "Great Balls Of Fire" är röjiga dansgolvsfyllare för Boppin' Steve Jonasson och hans mannar.

Mindre röj blir det på söndagen med Abalone Dots. Men redan deras inledning, "Such A Crime" a' capella, trestämmigt, är en ståpälsrysare. Västervikstjejerna har slipat sin talang på turnéer i USA, och även om de aldrig blir klappa-händerna-stompiga så gör de i låtar som "Little Sparrow" och "Long Long Road" underverk med melankoli och innerlighet.

Mysfarbrorn Hasse Andersson, i vitt skägg och rosa brallor, öppnar anspråkslöst ett långt, gungigt set med låtar alla verkar kunna: "Dans på Vejby ängar" och "Skomagaranton." Trivsam "skåntry" med en anings lutning åt det sentimentala - även om Hasse sällan är i närheten av dosen i hans största hit "Änglahund" - som givetvis är med även i Anderslöv.

Hasse kör några favoriter som "Just Walk On By", men bäst är han när han skildrar livet på/i den skånska myllan på ett ärligt sätt - om än inte nödvändigtvis sant.

Om succén är nyhetens behag återstår att se. Men betrakta Söderslätts Countryfestival som inriden.