Annons
Nyheter

Byaliv till 1000

"Trelleborg till 1000" innebär också att byarna slår upp sina portar för att visa konst, kultur och historia. I Skåre är det just vad byalaget tänker göra på söndag, på temat "Resan västerut."
Nyheter • Publicerad 31 maj 2012
Hans Janstad inviger i helgen Skåres första konstgalleri, hans egen ateljé i Sjöräddningens gamla "hodda" i Skåre hamn.
Hans Janstad inviger i helgen Skåres första konstgalleri, hans egen ateljé i Sjöräddningens gamla "hodda" i Skåre hamn.Foto: Claes Nyberg
Vet barnen hur en Östersjöfisk ser ut egentligen? Ja, exempelvis så här. Lanny Göransson från Naturskyddsföreningen visar en skrubba som tagits upp i pedagogiskt syfte.
Vet barnen hur en Östersjöfisk ser ut egentligen? Ja, exempelvis så här. Lanny Göransson från Naturskyddsföreningen visar en skrubba som tagits upp i pedagogiskt syfte.Foto: Claes Nyberg
I ett halvår har fiskaren Mikael Carlsson röjt och sorterat bland fiskeredskapen, och plockat fram bilder från sina snart 30 år som fiskare. Nu är hans "hodda" rena minimuseet över livet i Skåre hamn.
I ett halvår har fiskaren Mikael Carlsson röjt och sorterat bland fiskeredskapen, och plockat fram bilder från sina snart 30 år som fiskare. Nu är hans "hodda" rena minimuseet över livet i Skåre hamn.Foto: Claes Nyberg
Med fiskarnas hjälp har Lanny Göransson från Naturskyddsföreningen fått ihop ett imponerande akvarium; här en stenbit som suger sig fast i karets vägg.
Med fiskarnas hjälp har Lanny Göransson från Naturskyddsföreningen fått ihop ett imponerande akvarium; här en stenbit som suger sig fast i karets vägg.Foto: Claes Nyberg

När Skåre byalag fick förfrågan om att vara med i "till tusen"-evenemanget, som inleds i helgen, blev svaret ett självklart ja. Därmed är Skåre den enda by väster om Trelleborg som visar upp sig under "Livet på landet"-dagen på söndag, i samarbete med sina grannar, byalagen i Tivolihusen och Kurland.

– Att sätta Skåre på kartan har alltid varit vår strävan, berättar Agneta Renström från byalaget.

Annons

Agneta är en typisk "hemvändare", som när hon kom tillbaks för fem år sedan fann sig märkligt nyfiken på byns historia.

– När man börjar nysta i det lite grann så blir man mer och mer intresserad, förklarar hon. Och så fick jag ju mer tid när jag gick i pension.

Intresset, som visade sig delas av många, ledde till något som gett byborna verklig råg i ryggen. De lokalhistoriska böckerna "Skåre - ett fiskeläge" och "Skåre då och nu" har båda sålt slut på 800-900 böcker - så när som på en handfull exemplar.

På söndag trummar Skåre ihop rena generalmönstringen av konst, kultur och historia.

Inte nog med att man avtäcker en ny, två och en halv meter bred tavla som visar havslivet på södra Östersjöns bottnar; dessutom hålls byavandring med insatta guider, och Skåres äldsta hus får en bronsplakett.

Det så kallade "pliggahuset" från sent 1700-tal döptes så eftersom det länge beboddes av skomakare Nordling.

Dessutom ställer man ut både gamla och nya fiskeredskap, och bilder så långt tillbaka som till 1850. Även Sjöräddningssällskapet visar bilder, trots att de lämnat byn. Sjöräddningens "hodda" i har konstnären Hans Janstad förvandlat till byns första konstgalleri. Där kommer Janstads oljemålningar att visas under juni, inte minst med motiv från kusten runt Skåre.

– Jag målar alltid utomhus, förklarar Hans Janstad. Jag tillhör väl helt enkelt den gamla skolan som började på det sättet, och nu kan jag inte bli riktigt inspirerad om jag inte känner vinden och ser träden böja sig!

Det har funnits många konstnärer i Skåre. Men givetvis kulturhistorien i Skåre rätt mycket att göra med fisket, som format byn under de omkring 300 år det funnits bofast befolkning här.

I hamnen har Lanny Göransson, med fiskarnas hjälp och en särskild dispens från länsstyrelsen att använda ryssjor av gammal modell, samlat två stora kar fulla av Östersjöfisk: stenbit, ål, spigg, torsk, skrubba och annat.

Annons

Alla nyfikna barn ska få veta att en fisk inte alls är en bit vitt kött i fryst, fyrkantig form.

– Jag vet från min egen uppväxt i Lomma att det inte finns något roligare än att gå med håv längs strandkanten och se vad man kan upptäcka, berättar Lanny Göransson.

Skåreborna är redo. Och deras mål klart:

– Vi vill visa att vi inte bara är en idyll, säger Hans Janstad. Utan också ett samhälle som lever och förändras, men behåller sin karaktär genom fisket som alltjämt pågår.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons