Kultur och Nöjen

Bok: Arkitetktens öga

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Madeleine Brandins nya bok väver samman livet med arkitekturen.

Våra vardagliga miljöer är vanligtvis osynliga, eller i bästa fall grå. Men lyfter man blicken och tittar närmare kan man få uppleva skönhet, sammanhang och historia - ungefär som Madeleine Brandin gör i sin nya bok Arkitektens öga.

Varje morgon lämnar Madeleine Brandin trähusidyllen vid Östra Stranden i Trelleborg, åker västerut, över åkrar, genom åtta små byar, till jobbet som stadsarkitekt i Vellinge.

Motorvägen undviker hon. Hon kommer inte fram snabbt men får en färd som friskar upp sinnet och laddar batterierna.

- Arbetsresor kan bli så trista, konstaterar hon. Och många arkitekter tycker att ute vid motorvägen, där det ändå är fult, kan man lägga industribyggnader, lager och allt det fula. I stället borde man göra det fint i de omgivningar där man tvingas vistas så många timmar varje dag.

omedveten påverkan

Omgivningarna påverkar oss mer än vi tror.

- De flesta tänker nog inte på det, men omedvetet väljer vi att gå en viss väg därför att gatan av någon anledning känns behaglig, säger Madeleine.

Hon medger gärna att det är ett slags yrkessjukdom som blommar ut för fullt i Arkitektens öga, hennes fjärde skönlitterära bok.

Hon har svårt att passera igenom en miljö utan att ta in den. Får hon en chans smiter hon in på bakgårdar, snokar i trapphus, tittar på detaljer och sniffar i luften.

- Det är inte bara det ögat upplever, utan också känslan av högt och lågt, stängt och öppet, dofter av cement, betong eller virke. Det gillar jag oerhört, säger hon med ett saligt leende.

I Arkitektens öga upplever bokens berättare som är lik Madeleine, men vars liv inte till 100 procent överensstämmer med hennes - dels en förälskelse, dels en väldig massa platser.

Levnadsrum skärskådas med ett öga för vad omgivningarna gör med människorna - och tvärtom.

Från Singapores skyskrapor till Stavanger i Norge, där oljepengar finansierat milslånga tunnlar under fjordarna.

I den världens mitt ligger Trelleborg, uppenbarligen bättre än sitt rykte.

- Det spelar egentligen ingen större roll var man är, menar Madeleine. Man kan se spännande saker överallt, det är det jag vill säga.

landskapets linjer

Essä eller roman? Madeleine hade stora svårigheter att bestämma vad det egentligen var hon skrev.

- En del har läst den som en kärlekshistoria, och uppenbarligen fungerar den så också. Det finns en berättelse.

- Men min vinkling är väven av livet och arkitekturen. Och då är det det som ska synas, bestämmer hon.