Kultur och Nöjen

Benny fick juryn att häpna

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

En 42-årig kranförare från Minnesberg, som i alla år hållit sin sångröst hemlig, kommer ut som soultalang i höstens "X Factor."

"X Factor" sparkade igång som TV4:s ersättning för talangprogrammet "Idol" i söndags. Den nya talangcirkusen, med domare som Orup och Marie Serneholt, ska pågå ända fram till en livesänd final den 7 december. I program två, i måndags, dök Benny Hult från Minnesberg upp. Och fick många att tappa både hakan och andan.

– Det har varit fullständig publikstorm här efter programmet, berättar Benny hemifrån Minnesberg.

– Alla ringer och grattar, även folk jag inte känner. Facebook håller på att braka ihop. Det är ju kul, men samtidigt helt sjukt!

Benny är en otippad tävlande. Inte bara i det att han jobbar som kranförare och saknar erfarenhet av showbranschen. Utan också för att han är lite äldre än vad talangprogramsdeltagare brukar vara. Plus att han har scenskräck.

– Det är svinjobbigt, så klart, berättar Benny. Det första man tappar är rösten, man når inte samma höjd. Man blir rädd att glömma texten, och blir skakig i hela kroppen.

Det där är dock något han hoppas kunna jobba med, eftersom han med juryomdömen som "jag vill ha din röst!" (Orup) och "bättre soulröst än Marwin Gaye" (Andreas Carlsson) tog sig vidare i tävlingen.

– Jag tror, säger Benny, som formulerar sig långsamt och eftertänksamt, att man kanske inte kan bota scenskräcken. Men i alla fall bli kompis med den.

Att "ingen" kände till den tidigare Malmöbons självklara soulröst är en sanning med modifikation. Han har sjungit med coverband på fester, men aldrig framträtt i något större sammanhang.

Benny gillar talangprogram, och har följt exempelvis "Idol." Men han har aldrig sökt till ett program förut. Har helt enkelt inte vågat. Egentligen vågade han inte nu heller, eftersom det var en vän som anmälde honom.

Faktum är att Benny har svårt att över huvud taget formulera den dröm som far genom hans huvud där han sitter i sin kran om dagarna.

– Det ligger så djupt begravt, förklarar Benny lågmält. Sånt där är svårt att erkänna för sig själv. Jag har ju varit knegare i hela mitt liv, gjort det som förväntats utav mig. Och samtidigt gått och burit på en dröm om att få stå på en stor scen och sjunga.

– Men jag är ju livrädd för den sidan. Artistbranschen. För vad som ska komma utav det här.

Soul är det han helst sjunger.

– Jag lyssnar på all möjlig musik; rock, soul, gospel, beroende på humör. Men hur jag än gör när jag öppnar munnen så kommer det ut soul, säger Benny.

Du kan bli en ny Paul Potts, har du tänkt på det?
– He he... Ja, det vore ju fantastiskt. Samtidigt som jag är absolut jätterädd så ser jag fram emot det, känner en gnista. Gillar folk det jag gör, så kan inget göra mig gladare.

Skulle han ro hem "X Factor", då vinkar han adjö till sin knegartillvaro. Men Benny Hult är inte precis den som tar ut segrar i förskott. På frågan om han tycker att han själv har det där obestämbara "det" som "X Factor" letar efter, svarar han efter viss betänketid ja.

– Svårt att beskriva vad x-faktorn skulle vara, men ja, det tror jag. Jag vill gärna ha en, i alla fall!