Byaliv till 1000

Text: Lars Thulin
Publicerad 31 maj 2012 11.00 Uppdaterad 31 maj 2012 12.48
Större eller mindre text

Skåre.
"Trelleborg till 1000" innebär också att byarna slår upp sina portar för att visa konst, kultur och historia. I Skåre är det just vad byalaget tänker göra på söndag, på temat "Resan västerut."

När Skåre byalag fick förfrågan om att vara med i "till tusen"-evenemanget, som inleds i helgen, blev svaret ett självklart ja. Därmed är Skåre den enda by väster om Trelleborg som visar upp sig under "Livet på landet"-dagen på söndag, i samarbete med sina grannar, byalagen i Tivolihusen och Kurland.

– Att sätta Skåre på kartan har alltid varit vår strävan, berättar Agneta Renström från byalaget.

Agneta är en typisk "hemvändare", som när hon kom tillbaks för fem år sedan fann sig märkligt nyfiken på byns historia.

– När man börjar nysta i det lite grann så blir man mer och mer intresserad, förklarar hon. Och så fick jag ju mer tid när jag gick i pension.

Intresset, som visade sig delas av många, ledde till något som gett byborna verklig råg i ryggen. De lokalhistoriska böckerna "Skåre - ett fiskeläge" och "Skåre då och nu" har båda sålt slut på 800-900 böcker - så när som på en handfull exemplar.

På söndag trummar Skåre ihop rena generalmönstringen av konst, kultur och historia.

Inte nog med att man avtäcker en ny, två och en halv meter bred tavla som visar havslivet på södra Östersjöns bottnar; dessutom hålls byavandring med insatta guider, och Skåres äldsta hus får en bronsplakett.

Det så kallade "pliggahuset" från sent 1700-tal döptes så eftersom det länge beboddes av skomakare Nordling.

Dessutom ställer man ut både gamla och nya fiskeredskap, och bilder så långt tillbaka som till 1850. Även Sjöräddningssällskapet visar bilder, trots att de lämnat byn. Sjöräddningens "hodda" i har konstnären Hans Janstad förvandlat till byns första konstgalleri. Där kommer Janstads oljemålningar att visas under juni, inte minst med motiv från kusten runt Skåre.

– Jag målar alltid utomhus, förklarar Hans Janstad. Jag tillhör väl helt enkelt den gamla skolan som började på det sättet, och nu kan jag inte bli riktigt inspirerad om jag inte känner vinden och ser träden böja sig!

Det har funnits många konstnärer i Skåre. Men givetvis kulturhistorien i Skåre rätt mycket att göra med fisket, som format byn under de omkring 300 år det funnits bofast befolkning här.

I hamnen har Lanny Göransson, med fiskarnas hjälp och en särskild dispens från länsstyrelsen att använda ryssjor av gammal modell, samlat två stora kar fulla av Östersjöfisk: stenbit, ål, spigg, torsk, skrubba och annat.

Alla nyfikna barn ska få veta att en fisk inte alls är en bit vitt kött i fryst, fyrkantig form.

– Jag vet från min egen uppväxt i Lomma att det inte finns något roligare än att gå med håv längs strandkanten och se vad man kan upptäcka, berättar Lanny Göransson.

Skåreborna är redo. Och deras mål klart:

– Vi vill visa att vi inte bara är en idyll, säger Hans Janstad. Utan också ett samhälle som lever och förändras, men behåller sin karaktär genom fisket som alltjämt pågår.

"Resan västerut"

Söndag 3 juni 10-15. Gratis bussturer från Trelleborg Övre från 09.30.
Byavandring med Skåre skansars historia, 11.00 och 13.00.
Skåres äldsta hus får plakett 12.00
Utställning och presentation av den marina miljön, av marinbiologerna Ellinor Tjernström och Sven Bertil Johnson.
"Fiskdamm" för barnen: Österjöns invånare på nära håll.
Dessutom: Fotoutställning med bilder från då och nu. Gamla och nya fiskeredskap.

Större eller mindre text31 läsare har reagerat på denna artikel

81% är glada

10% är likgiltiga

6% är nyfikna

3% är arga


Hur reagerar du på "Byaliv till 1000"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu