Låt protesterna höras hela vägen till Baku

Text: Oscar Sundell
Publicerad 18 maj 2012 13.07 Uppdaterad 18 maj 2012 13.09
Större eller mindre text

Krönika.
På tisdag börjar årets upplaga av Eurovision Song Contest. Bidragen är bättre än på många år och Sverige är storfavorit till segern. Stämningen borde vara fantastisk, men det är något som skaver.

Låt oss börja med ett klargörande, ty förbluffande många tycks ha missuppfattat det här: Azerbajdzjan är inte ett särskilt fattigt land. Inte egentligen. Men som i så många post-sovjetiska stater är korruptionen seglivad, och i stället för att använda de massiva oljeintäkterna till sociala reformer som kan stävja arbetslösheten och minska fattigdomen pumpar man in pengar i onödigt svulstiga (om än vackra) huvudstadsbyggnader. Såsom schlagertemplet Crystal Arena och det maffiga Death Star Hotel.

Den nationalekonomiska situationen i Azerbajdzjan kan och bör tveklöst kritiseras, men är (uppenbarligen) inte skäl nog för att utesluta landet ur European Broadcasting Union. Och så ska det vara. EBU är inte EU, och har dessutom en aktiv policy att avstå från politisk intervenering.

Gott så, men visst torde även EBU ha en gräns? Och visst torde den gränsen rimligen gå vid kränkningar av mänskliga rättigheter? Jag är rädd för att det är önsketänkande.

När ESC för tre år sedan hölls i Ryssland föregicks finalen av en prideparad på Moskvas gator. Men den fredliga paraden arrangerades utan tillstånd, och 35 personer greps av rysk polis. Svenska Malena Ernman var den enda artisten som protesterade, även om holländska The Toppers några dagar tidigare hotat med att bojkotta en eventuell final om polisen skulle komma att ingripa i prideparaden. Vad EBU gjorde? De hotade med att stänga av Holland i tre år om landet bojkottade finalen.

I Azerbajdzjan är homosexualitet visserligen lagligt (herregud) sedan år 2000, men det är en formalitet. Den azeriska pressen hetsar fortfarande sina läsare mot homosexuella och polisiärt övervåld mot hbtq-personer rapporteras frekvent. Det är på den nivån att den norska fanklubben har uppmanat de medlemmar som bokat biljetter till Baku att mörka sin sexualitet. EBU? De har inte sagt ett knyst.

Den homosexuella publiken är viktig för ESC, men ESC är förmodligen ännu viktigare för den homosexuella publiken. Varje år vallfärdar europeiska homos till den aktuella värdstaden, vilket de facto gör hela ESC till en alldeles egen pridefestival. Det är något EBU borde uppmuntra.

Jag vill understryka att jag inte förordar någon bojkott av tävlingen. Jag tror helt enkelt inte att det är en särskilt progressiv metod.

Vad jag däremot hoppas är att fler artister, och andra inblandade, vågar protestera den här gången. Och att Sarah Dawn Finer även den här gången bär sitt regnbågshalsband när hon delar ut de svenska poängen nästa lördag.

Queernytt

Barack Obama förklarade i en intervju med ABC News att han stöttar könsneutrala äktenskap. Det är förstås ett enormt viktigt uttalande. Och även om det kan kännas mycket-snack-och-lite-verkstad ska man komma ihåg att det är presidentval i höst. Obama har mycket att förlora på ett sådant uttalande i konservativa USA, så hans engagemang känns faktiskt genuint.

Den socialistiskt profilerade pridefestivalen i Uppsala har portat Liberala Ungdomsförbundet från sin parad, till synes på grund av gammalt groll, och förklarat att de vackert får komma som privatpersoner om de vill medverka. Liberalerna kommer därför att arrangera en egen prideparad samma dag. Återigen: Den hbtq-politiska kampens mål måste vara att riva sociala gränser. Kan vi snälla, snälla, snälla sluta göra skillnad på folk och folk?

Stockholm Pride har däremot annonserat att årets festival kommer att invigas av den blocköverskridande duon Mona Sahlin (S) och Birgitta Ohlsson (FP). Så ska det se ut.

Större eller mindre text12 läsare har reagerat på denna artikel

25% är glada

33% är likgiltiga

8% är nyfikna

33% är arga


Hur reagerar du på "Låt protesterna höras hela vägen till Baku"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
  • avatar Dan Drakenholt  2 dagar sedan
  • Åt helvete med medmänsklighet, empati, sunt förnuft och intelligens. Dumhet kanske man föds med...
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu