Trelleborgs nya konsertfixare

Text: Lars Thulin
Publicerad 27 april 2012 10.00 Uppdaterad 27 april 2012 10.00
Större eller mindre text

Trelleborg.
De gillar musik – men ännu mer gillar de teknik; högtalare, strålkastare och sladdar, massor av sladdar. Killarna i Eventgruppen Syd är Trelleborgs nya konsertfixare. Näst på programmet står en rockgala, där bästa bandet vinner en spelning på Sommarrocken.

Man kan nog säga att det var på Sommarrocken i Svedala som fröet till den nybildade eventgruppen såddes. Det var i alla fall där, bland festivalscener som skulle byggas och tält som skulle resas, som kvartetten Joakim Stedtjer, Fredrik Svensson, Dennis Persson och Jonte Eckhardt svetsades samman och började snacka om att göra något på egen hand.

Det gör de nu. I ett nöjesfixarbolag som har ambitionen att ro i land allt från rockgalor till företagsfester och bröllop. Som lite udda tillägg har de också hängflygning och paintball, det senare på en stor bana ute vid Sturups flygplats.

– Det var det första vi gjorde, berättar Joakim Stedtjer. Och det var mest för att vi köpt utrustning för att kunna spela själva.

Spelar musik själva gör de dock inte. Det är bara Dennis Persson som har lirat i band.

Nu har de investerat uppåt en halv miljon i ljud- och ljusutrustning, och testar den nu för fullt på konserter i egen regi. De har redan kört tre kvällar med rockklubben "Club Night Live", som privata fester marknadsförda via sociala medier. Mest för att det är kul, och för att ge de många lokala banden tillfälle att möta en publik.

I sommar väntar den verkliga utmaningen, då eventgruppen ska sköta ljud och ljus från tre scener under Palmfestivalen.

Den här kvartetten känner absolut att det finns ett tomrum att fylla vad gäller rockkonserter i Trelleborg. Därav "Club Night Live" som ska presentera coverband, och "Stage Night Live", ämnad för band med originalmaterial.

– Att ordna konserter för småband är fruktansvärt kul, tycker Jonte Eckhardt. Vi försöker bygga upp en publik för det, och en bandpool som gör att vi skulle kunna ha klubbkvällar i alla fall varannan månad.

Än så länge har alla fyra jobb på annat håll, som snickare och servitörer exempelvis, och driver eventgruppen på fritiden. Men förhoppningen är att den inom ett par år ska kunna generera så mycket pengar att åtminstone någon av dem kan jobba heltid med det. Och i förlängningen kanske alla fyra.

– Det är stor konkurrens i branschen, och många som tycker det här är ett bra sätt att tjäna pengar, reflekterar Joakim Stedtjer. Men då gäller det att visa att det är kvalitet som gäller.

De vet att jobbet är otacksamt. Vem går på konsert och hyllar ljudteknikern? Eller killen som burit högtalare hela dagen?

Mycket kånkande lär det bli. Och många sena kvällar. Man kan fråga sig vad som driver de här killarna.

– När konserten drar igång och man ser vad man har åstadkommit; allt funkar och publiken tjuter. Då är det härligt, beskriver Fredrik Svensson.

– Något personligt tack behövs inte. Bara publiken och banden är nöjda.

Jonte Eckhardt är inne på samma spår:

– Att få ett helt arrangemang att rulla, och leverera till publiken på ett schysst sätt. Det är det som får mig att brinna för det här.


Stage Night Live

Rockgala på Parken, Trelleborg, 12 maj 17.30. Laguppställning:
Caveman Kim (Ystad)
Zoma Cruz (Trelleborg)
Wittsell 3 (Svedala)
Emerald Sky (Malmö/Vellinge)
Sideburn Comfort (Malmö)
Phylatterion (Trelleborg)
Anywhere But Here (Trelleborg)
Alley Girl (Trelleborg)
En jury från föreningen S.M.U.R.F. kommer att utse det bästa bandet, som får en "spot" på Sommarrocken i juli.

Större eller mindre text26 läsare har reagerat på denna artikel

46% är glada

35% är likgiltiga

12% är nyfikna

8% är arga


Hur reagerar du på "Trelleborgs nya konsertfixare"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu