Den twittrande 10-talssekten

Text: Oscar Sundell
Publicerad 3 december 2010 10.00 Uppdaterad 14 december 2010 14.17
Större eller mindre text

Kultur och Nöjen.
Jag ska börja med ett generande erkännande: för ett och ett halvt år sedan visste jag knappt vad sociala medier var för något. Jag hade inget Facebook-konto, och hade definitivt aldrig hört talas om Twitter.

Ett år och sju tusen tweets senare ser min vardag annorlunda ut. Om jag inte får twittra på en hel timme drabbas jag av akuta abstinensbesvär.

Detta är en av få lärdomar jag med eftertryck faktiskt kan säga att jag ådrog mig på journalisthögskolan; vikten av att integrera de sociala medierna i 10-talsjournalistiken.

Det är förstås lätt att förföras av de sociala mediernas till synes revolutionerande möjligheter. Och såväl blogosfären som twitterditot är nedlusade med autodidakta hipsterjournalister som bloggar och twittrar och statusuppdaterar om inget annat än just de sociala medierna och deras förträfflighet.

Denna osannolika inommediala hajp har lett till att alla företag, myndigheter och politiska partier när en oomkullrunkelig övertygelse om att man måste finnas överallt på internet. Trots att undersökningar visat att endast 1 procent av den svenska befolkningen loggar in på twitter minst en gång i veckan.

I USA är kändisars och politikers twitterkonton självklara källor i den dagliga nyhetsrapporteringen, och de har alla stora horder av followers.

De svenska twitterinvånarna består fortfarande nästan uteslutande av mediemänniskor, kulturkoftor och en och annan poppig politruk. Alla känner alla, och en hel del har legat med varandra.

Det är en sekt. Vi är en sekt.

Tidigare i höstas recenserade jag den queerotiska novellsamlingen "Skamlöst", signerad ett brokigt författarkluster med journalisterna Gustav Almestad och Elin Grelsson i spetsen, och twitterlegenden Agnes Arpi i bakgrunden. Journalister som jag högaktar. När jag satt med boken i handen och kliade mig i det begynnande skäggstubbet kom jag på mig själv med att oroa mig för att ogilla boken. Det skulle liksom kännas så jobbigt att behöva såga Elin och Gustav och Agnes, människor som jag tycker mig känna.

I synnerhet Agnes, som är den stora anledningen till att folk på Twitter faktiskt vet vem jag är. Att såga henne skulle kunna vara direkt karriärsvådligt.

Författaren och litteraturkritikern Ulrika Kärnborg har, lite självrättfärdigt sådär, berättat att hon aldrig recenserat en bok av någon författare som hon träffat privat. Men när alla kulturjournalister och hela kulturetablissemanget hänger på Twitter och alla känner alla, suddas dessa gränser sakta men säkert ut. Vi riskerar att bli den symbiotiska klubb för inbördes beundran som många redan anklagar oss för att vara.

Vi riskerar att ge Göran Hägglund rätt.

Tweets

Och detta är ändå bara Citytunneln. Tänk när de någon gång i evigheten kommer igenom den förbannade Hallandsåsen. FASAN. #MalmöcityRollerz Ons 1 Dec via TweetDeck

@annahellsten Granskar din och Fröken Julies Orup-playlist. Saknar många fina bitar, ja.

Nov 30th via web

Alltså, det är skitkul att det går 60-talsbra för svensk ekonomi igen, men är det någon som vet VARFÖR? #postfinanskris

Tis 30 Nov via web

Lou Reed i Tweed har gått i graven. Jag gråter. Seriöst, jag gråter. (@apbyxa) Nov 30th via web

Älskar Viggo Cavling. Vi har på tok för få pompöst lillgamla kvasiaristokrater i det svenska medielandskapet. #svtdebatt

Nov 30th via TweetDeck

Och Brad Pitt är fortfarande världens sexigaste man enligt Europas bögkår. Also: surprise.

Nov 30th via TweetDeck

Det här med att Vladimir Nabokovs kärleksbrev ska ges ut i bokform. Tänk om han levt idag. Då hade han bara börjat blogga istället.

Nov 30th via TweetDeck

Hur många av er har någon gång lekt att ni är en bonuskaraktär i West Wing? Jag gör det dagligen.

Nov 30th via TweetDeck

Av någon anledning finner jag det sjukt underhållande att @HelleKlein twittrar om fotboll.

Nov 29th via TweetDeck

Läs mer på twitter.com/osundell

Större eller mindre text16 läsare har reagerat på denna artikel

19% är glada

62% är likgiltiga

12% är nyfikna

6% är arga


Hur reagerar du på "Den twittrande 10-talssekten"?
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu