Kultur och Nöjen

Anne-Lie har återfunnit lusten

Kultur och Nöjen Artikeln publicerades

Efter tre deltaganden i Melodifestivalen och en rosad gästroll i komediserien C/o Segemyhr, söker sig Anne-Lie Rydé tillbaka till sina musikaliska rötter. Ett nytt album är under inspelning. Hennes första på tretton år.

För 15 år sedan, 1992, släppte Anne-Lie Rydé albumet Stulna kyssar. En skiva hon levt på sedan dess. Visserligen gavs uppföljaren Prima Donnaut två år senare, men den kom aldrig i närheten av den enorma succé som Stulna kyssarinnebar.

Hon slog igenom som soloartist redan 1983, med enda riktigt stora hitlåten Segla på ett moln(skriven av Per Gessle). Därefter turnerade hon med Dan Hylander och Py Bäckman i Raj Montana Band och gjorde ett uppehåll i den egna karriären. Men så kom då Stulna kyssar,och i och med den plattan etablerade sig Anne-Lie Rydé på allvar som en av Sveriges främsta pop-/rocksångerskor.

Efter det har Anne-Lie, med undantag för en relativt misslyckad uppföljare och en samlingsskiva, hållit sig borta från inspelningsstudion.

- Jag har ju egentligen överlevt på alla mina livejobb, men det är ju faktiskt också det jag tycker är roligast, förklarar hon.

- Allting bygger på lust. Det är ett så mentalt krävande arbete att vara artist, alla har inte orken.

Och nu har Anne-Lie Rydé alltså återfunnit lusten att spela in en ny fullängdsskiva. Tillsammans med låtskrivaren Micke Vesterlund och producenten Sandkvist (förnamn hemligt), presenterade hon i våras en handfull demos för skivbolaget, och fick direkt klartecken att börja spela in.

Det intensiva arbetet inleddes i början av augusti på en liten ö utanför Stockholm, och resultatet släpps förhoppningsvis till butik någon gång kring månadsskiftet september/oktober. Allt material är nyskrivet, och helt på svenska. Och framför allt: ingen schlager!

- Nej, det känns som jag har gjort mitt inom den genren. Enda anledningen till att jag ställde upp i år var att Svante övertalade mig, berättar Anne-Lie. Vi har samarbetat i över 15 år, och det är fantastiskt att få jobba med honom.

- Det har varit en fantastisk resa, men nu är det dags att söka sig tillbaka till rötterna, säger hon.

Hon säger att man på den nya plattan kommer att kunna känna igen den gamla Anne-Lie Rydé, om än i modernare tappning. All schlager är som bortblåst, och istället serveras det kvinnlig pop & rock för hela slanten.

- Jag är så kär i låtarna, utbrister Anne-Lie med ett leende. Men samtidigt är det oerhört nervöst. Att släppa skiva i dag är ju som att släppa sitt visitkort.

Oscar Sundell

oscar.sundell@hotmail.com