Kultur o Nöje

Yaa Gyasi: "Vända hem"

ny bok Artikeln publicerades
Yaa Gyasi: "Världen måste erkänna att vi fortfarande behöver hantera slaveriets effekter". Läs hela intervjun med henne på vår webb.
Foto:Michael Lionstar
Yaa Gyasi: "Världen måste erkänna att vi fortfarande behöver hantera slaveriets effekter". Läs hela intervjun med henne på vår webb.

Den fängslande debutromanen "Vända hem" handlar om slaveri, kamp, kärlek, blodband – och minnen som finns kvar genom generationer. Kulturskribenten Lisa M Jagemark imponeras av Sverigeaktuella Yaa Gyasis bok.

Yaa Gyasi

"Vända hem"

Översättning Inger Johansson

(Norstedts)

”Vända hem” tar avstamp i två halvsystrars öden i 1700-talets Ghana. Effia gifts bort med en inflytelserik engelsman och blir hans afrikanska hustru på Fästningen, medan Esi hamnar i samma forts fruktansvärda källarhålor, i väntan på att skeppas över Atlanten som slav.

Systrarna vet inte om varandras existens, och det är deras respektive gren av släktträdet som bygger upp den här slående berättelsen. Ett kapitel per generation, från kolonialism till modern rasism.

Den ghanansk-amerikanska författaren Yaa Gyasi har skrivit en fantastisk debutroman. Hennes språk gör läsningen lätt och fängslande, och samtidigt frammanar hon starka, viktiga delar av slavhandelns historia som jag aldrig hört förut. Genom att ge varje generation en kort, intensiv och kärleksfull stund i berättelsens rampljus, blir historiens gång – dess spår och ursprung – tydlig.

Jag läser om Quey, Effias son som fått utbildning i England och sedan accepterar ett diplomatiskt giftermål i moderns hemby. Om Dubbelskyfflarn H som är oskyldigt dömd att med bojor gräva kol i gruvorna i Alabama. Om Akua som får värre och värre mardrömmar samtidigt som kriget mellan Asantefolket och de brittiska soldaterna rasar. Om Sonny som växt upp i ett Harlem där jazzen fått ge vika för heroinet och fattigdomen.

Yaa Gyasi har inte bara släppt en engagerande debut om två gripande släktöden. Hon har också skrivit en berättelse som tar upp några stora teman i vår post-postmoderna värld. I flera generationer dyker frågan om vem man är om inte riktigt hör hemma någonstans: varken på platsen där man föddes, eller där man hamnat.

Frågan om minnen kan leva kvar genom generationer – om det går att ärva trauman, skuld och sorg som man själv aldrig upplevt – är kanske ännu tydligare. Finns det ett hem att vända tillbaka till, när alla platser bär på ett sår från tidens tand?

Samtidigt vänder och vrider sig berättelsen ständigt på sig själv, ifrågasätter och beskriver om historien på nytt. Gyasi lyfter de personliga berättelserna och gör dem talande för många, och gör det samtidigt tydligt att all historieskrivning på ett sätt är fiktion. Det finns alltid ytterligare en sida av historien.

Du kan läsa ”Vända hem” som en smart, välskriven släktberättelse med ett fängslande driv framåt – eller som en skildring av en strukturell orättvisa som kommer leva kvar i medvetna eller omedvetna minnen länge, länge.

En bok som kanske får dig att fundera på dina egna blodsband, ditt arv, din skuld och vad de säger om dig.

fakta

Yaa Gyasi om...

... sin dubbla tillhörighet:

"Jag kände att jag inte var ghanansk nog i Ghana och inte amerikansk nog i USA. Som ung led jag av det men ju äldre jag blev kändes det mer som en bonus. Det hjälpte mig att skriva den här berättelsen".

... framtiden för svarta i dagens USA:

"Jag är inte hoppfull. President Trump tillträdde nyss och vårt land och dess institutioner har redan skadats så mycket. Invandrare har berörts mest. Att det ser ut som det nu gör bådar inte gott inför framtiden."

Visa mer...