Kultur o Nöje

”Tiden har sprungit ifrån låtarna”

Musik Artikeln publicerades

TLC – ”TLC”

(852 Musiq/Playground)

Bästa låt: "Way back"

15 år efter Lisa "Left Eye" Lopes tragiska dödsolycka släpper TLC sitt sista studioalbum. Projektet är finansierat av gruppens fans via en kampanj på Kickstarter, och det är just betraktat som ren och skär fanservice som det fungerar bäst.

Nostalgin är uppskruvad till max och Tionne Watkins och Rozonda Thomas ödslar ingen tid på att fastställa det i inledande "No introduction" när de sjunger "We don't need no scrubs chasing waterfalls" som en blinkning till sina största hits. Påföljande "Way back" går att läsa som ett öppet brev till TLC:s fans, och i "It's sunny" drar Watkins och Thomas på sig discostövlar och bygger låten kring en sampling av Bobby Hebbs klassiker "Sunny", som för att visa sin musikaliska genealogi.

Lopes röst hörs inte i musiken, men hon tillägnas ett litet altare i form av ett intervjuklipp tonsatt med ett hiphopbeat.

Det är som sagt genom de rosaskimrande nostalgiglasögonen som "TLC" bör betraktas, för annars känns det i ärlighetens namn som om tiden har sprungit ifrån låtarna och deras produktion. TLC var stilbildande en gång i tiden men i dag görs det mycket mer intressant r'n'b på annat håll. (TT)

Patrick Stanelius