Kultur o Nöje

Sarah Dawn Finer förnyar flaggskeppet

Tv Artikeln publicerades

Programledare, pianist, orkester, studio och tävlingsmoment – det mesta är nytt i den 23:e säsongen av "Så ska det låta" i SVT. "Men det är ju samma program, det har bara fått lite nya kläder", säger Sarah Dawn Finer, som tar över programmet efter Kalle Moraeus.

Just nu pågår inspelningarna av "Så ska det låta" i tv-huset i Stockholm. Två avsnitt spelas in varje dag och arbetet pågår från tidig morgon till sen kväll.

– Ska jag vara ärlig så är det här mycket svårare än vad det ser ut att vara på tv. Det är svårare för artisterna, svårare för pianisterna, svårare för programledaren och svårare för orkestern, säger Sarah Dawn Finer.

Artisten är ny som programledare men inte direkt ny i programmet. Hon var med och tävlade för första gången när hon var 19 år gammal och har genom åren medverkat totalt åtta gånger.

Ändå var det ingen självklarhet att svara ja när SVT ställde frågan om hon ville ta över "Så ska det låta".

– Det är så himla många aspekter på flera plan. Är det rätt? Är det rätt att göra nu? Det handlar väldigt mycket om tajming, jag har fått många roliga frågor från SVT under åren men ofta har det varit vid fel tidpunkt, säger Sarah Dawn Finer.

– Jag ville inte heller gå in och känna mig som en ny programledare i ett fast koncept.

Det ville inte SVT heller. Planen var i stället att stöpa om det gamla underhållningsflaggskeppet och Sarah Dawn Finer erbjöds en fri roll.

– De ville förnya programmet för att få in mer musik och de ville ju såklart att det skulle anpassas efter mig och vad jag kan. Därför var de tydliga med att jag skulle vara en sjungande programledare, säger hon.

Det är inte heller bara programledaren som är ny i den kommande säsongen. Orkestern har bytts ut, studion byggts om och Emanuel Norrby har ersatt Karin Westerberg som lagledare – det är egentligen bara lagledarveteranen Marika Willstedt, som gör sin åttonde säsong, som är kvar.

– Det känns helt fantastiskt. Det var det innan också men det är en så härlig ny energi och att Sarah varit så involverad och satt sin prägel gör att alla är väldigt taggade. Det är verkligen en nystart, säger Marika Willstedt.

Dessutom kan man som tittare räkna med att få se en del nya tävlingsmoment och en rad artister som inte har medverkat i "Så ska det låta" tidigare.

– Det är väldigt mycket bra och nya artister och det gör också att det blir lite nyare musik. De är bjussiga också, väldigt populära artister som verkligen visar något av sig själva som jag på riktigt inte trodde att jag skulle få se, säger Sarah Dawn Finer.

Hon tycker att man har vågat "förnya och utmana" programformatet. Det kan förstås leda till reaktioner – samtidigt vill Sarah Dawn Finer lugna eventuella oroliga tittare.

– Det här är ju ett flaggskeppsprogram, det är klart att alla kommer att tycka olika om saker som försvinner och tillkommer. Men inga fundament är borta, det kommer att vara många artister de har sett förut och otroligt många moment som de känner igen, säger hon.

"Så ska det låta" får premiär i SVT1 den 7 januari. (TT)

Fakta

Säsongens gäster

Charlotte Perrelli och Christer Björkman

Jessica Andersson och David Lindgren

Eric Gadd och Ace Wilder

Martin Stenmarck och Vanessa Falk

Sabina Ddumba och Janice

Andreas Johnson och Sonja Aldén

Dolly Style

Per Andersson och Maria Persson

Emma Peters och Tommy Körberg

Sussie Eriksson och Ida Hallquist

Sofia Pekkari och Håkan Hemlin

Nassim Al Fakir och Wiktoria Johansson

Shirley Clamp och Ralf Gyllenhammar

Lill-Babs och Bruno Mitsogiannis

Love Antell och Marit Bergman

Ann-Louise Hanson och Josefin Glenmark

Om "Så ska det låta"

Musikbaserat underhållningsprogram där artister tävlar mot varandra i två lag. Har sänts i SVT sedan 1997.

Peter Harryson var programledare från starten och fram till 2005. Därefter har Peter Settman (2006–2013) och Kalle Moraeus (2013–2017) lett programmet.

Sarah Dawn Finer tar över programledarrollen från och med nästa säsong, som får premiär i SVT den 7 januari nästa år.

Visa mer...