Kultur o Nöje

Ruskiga mord i idyllisk miljö

Skanör-Falsterbo
Foto:

En tidig morgon gör en bärnstensletare ett makabert fynd på Kämpinge strand: en avhuggen kvinnofot. Det blir upptakten till spänningsromanen ”Det havet gömde”, del två i Cecilia Lindblads serie om Vellingepolisen Monica Blom.

Cecilia Lindblad, uppvuxen i Skanör-Falsterbo men bosatt i Täby utanför Stockholm, återvände till sin barndoms miljöer när hon romandebuterade 2015. ”Och sedan aldrig mer” var en spänningsroman där Vellingepolisen Monica Blom fick ett mordfall på halsen. 21 mars släpps den fristående uppföljaren, i vad som är tänkt att bli en serie med den kvinnliga polisen som huvudkaraktär.

– Monica är född och uppvuxen i Skanör, men har bott länge på annan ort, berättar Cecilia Lindblad, som själv så långt stämmer in på sin hjältinnas beskrivning.

Men sedan går vägarna isär: den snart 40-åriga Monica Palm är polis, singel och har inga barn.

– Hon har lite svårt att hitta sig själv och var hon passar in, säger Cecilia Lindblad. Lite grann kanske hon söker meningen med sitt liv, inte bara yrkesmässigt utan även privat. Samtidigt märker hon hur mycket som har förändrats medan hon varit borta. Och att det kan vara svårt att komma tillbaka och anpassa sig.

Du väntar med spänning på att se vad som händer dina romanfigurer i framtiden, har du sagt. Är det inte du som bestämmer det?

– Jo, men ibland händer det saker jag inte tänkt mig. Då gäller det att hänga med. Det låter kanske lite flummigt, men det är faktiskt så. Och det blir bättre på så sätt, det blir mer levande.

Debutromanen blev väl emottagen och omskriven, tycker Cecilia Lindblad som liksom alla debutanter fått slåss för att ta sig igenom bruset. I synnerhet som det skrivs rätt mycket av just spänningsromaner.

– Första boken lärde mig mycket om skrivprocessen, säger hon. Det är mycket jag kunde gjort annorlunda, känner jag nu. Att skriva är ju ett hantverk, det handlar inte bara om inspiration.

– Med min nya bok har jag jobbat tätt med en redaktör, och han har lärt mig en hel del bra knep om hur man kan öka spänningen.

Vad är det som gör Skanör-Falsterbo till en spännande miljö?

– Delvis är det det här med att det är en småstadsmiljö och landsbygd, där alla har koll på varandra. Händer det någonting är det alltid någon som har sett något. Delvis är det kontrasterna mellan att det är en småstadsidyll och turistort, där det börjar hända hemska saker.

Utan att Cecilia Lindblad visste om det satt deckarduon Micke Hansen och Christina Olséni på sitt håll och planerade ruskiga mord i Falsterbomiljö i ”Badhytten” och senare ”Fågelskådaren”. Cecilia hade rent av arbetstiteln ”Badhytten” även på sin debutroman.

– Det var en ren slump att vi kom nästan samtidigt, säger hon. Men det är så pass stor skillnad på det vi skriver att jag tycker båda får plats. De använder sig ju mer av humor, och håller sig mest nere på Näset medan jag dragit mig lite längre ut mot Trelleborg och Höllviken.

Cecilia Lindblad känner att hon har fler romaner om Monica Blom i rockärmen. Hon skriver på halvtid, och jobbar parallellt som lektör och läser andras manus. En kombination hon tror är nyttig för skrivandet.

– Jag har en tredje bok i huvudet, säger hon. Men den tar nog ett år att få färdig.

Fakta

Cecilia Lindblad

Ålder: 52

Yrke: Lektör och författare.

Familj: 3 barn och delad vårdnad om en envis tax

Bor: i Täby, uppvuxen i Skanör-Falsterbo.

Favoritförfattare: Arne Dahl, Åsa Larsson, Rosamund Lupton, Peter Robinson med flera.

Utgivningar: ”Och sedan aldrig mer” 2015, ”Det havet gömde” (Hoi förlag) 2017.

Visa mer...