Kultur o Nöje

Joan Didion: "Politiska fiktioner"

ny bok Artikeln publicerades
Joan Didion föddes i Sacramento, Kalifornien 1934. Hon inledde sin journalistiska bana på Vogue. 1963 debuterade hon som författare.
Foto:Seth Wenig
Joan Didion föddes i Sacramento, Kalifornien 1934. Hon inledde sin journalistiska bana på Vogue. 1963 debuterade hon som författare.

Joan Didions "Politiska fiktioner" är en vass vidräkning med USA:s politiska kultur, men den kommer för sent, tycker kulturskribenten Christian Swalander.

Joan Didion

"Politiska fiktioner"

Översättning Anna Lindberg & Margareta Sörensen

(Atlas)

Det är något djupt störande i argumentationen kring det svenska försvaret. Ett stort antal politiker från olika partier försöker intala folket att försvaret har förmågan att avskräcka eller i skarpt läge slå tillbaka en angripande stormakt.

Alla vet att detta inte stämmer och att Sverige sedan Andra världskriget varit beroende av att tillhöra den västliga gemenskap som skyddas militärt främst av USA.

Det är en angelägenhet av vikt också för oss hur USA styrs, det finns också för oss anledning till oro när personer som George W Bush eller Donald Trump kan komma i fråga som presidenter. Än mer anledning till oro ligger i det faktum att en hygglig kille som Barack Obama under åtta år knappt gjort någon skillnad alls när det gäller att förbättra villkoren för den växande andelen fattiga i USA.

Essäsamlingen ”Politiska fiktioner” analyserar med klarsynt ironi och stilistisk lyster hur den politiska klassen i landet med en blandning av religiöst bigotteri och marknadsfundamentalism alltmer underminerar demokratin och sorterar makten inom sig. Bland annat beskrivs det formidabelt effektiva Clintonmaskineriet, som snart producerar en ny president.

Problemet med boken är att den kom ut i USA för femton år sedan. Så mycket har hänt sedan dess, tänk bara 9/11, att den känns lite mossig.