Kultur o Nöje

Erik Sandberg: "Jakten på den försvunna skatten"

ny bok Artikeln publicerades
Erik Sandberg har tidigare gjort flera uppmärksammade dokumentärfilmer. Hans debutbok kom 2014, "Lönesänkarna".
Foto:Max Palm
Erik Sandberg har tidigare gjort flera uppmärksammade dokumentärfilmer. Hans debutbok kom 2014, "Lönesänkarna".

Journalisten Erik Sandbergs debatt- och reportagebok "Jakten på den försvunna skatten" om hur svenska skattesänkningar drabbar de fattiga är en läsning som upprör vår recensent.

Erik Sandberg

"Jakten på den försvunna skatten. Så blev Sverige ett skatteparadis för de rika"

(Ordfront)

Man blir förbannad. Journalisten och dokumentärfilmaren Erik Sandbergs nya bok om vilka effekter det svenska skattesystemet har fått, och inte minst varför det har blivit som det blivit, är upprörande läsning.

Sverige, menar han, har blivit ett lågskatteland för de rika medan de fattiga får allt mindre för den höga skatt de fortfarande betalar för sina inkomster. Man blir förbannad, även om det ju knappast är någon nyhet att Sverige har blivit mer ojämlikt de senaste decennierna och att neddragningarna har drabbat de svagaste i samhället. Lika lite som det kommer som en nyhet att man har genomfört en rad skattesänkningar som gynnat de rikaste. Man blir förbannad och det är sambandet som upprör mest.

Erik Sandberg visar hur debattörer, lobbyister och företagsledare de senaste åren har underminerat den fördelningspolitik som är grunden för det svenska välfärdssamhället genom hot, ideologiska dimridåer och rävspel. Han visar hur politikerna har fallit till föga genom att slopa förmögenhetsskatten, slopa arvsskatten och halvera skatten på bolags- och aktievinster.

Men skattesänkningar kostar, skriver han. Antingen måste de finansieras genom minskade offentliga utgifter eller genom att reformer som annars skulle genomförts inte genomförs. Skattesänkningar får med andra ord konsekvenser. Och ju sämre man har det från början desto värre drabbas man.

Man blir förbannad, men det är en välgörande vrede som Sandberg lockar fram. En vrede som skapar en lust att förändra. Därvidlag är "Jakten på den försvunna skatten", som boken heter, en viktig bok.

Förhoppningsvis kan den utgöra en motkraft mot den tilltagande högerpopulismens förkärlek för syndabockar och enkla lösningar. Det är ju knappast hos flyktingarna man finner svaret på vad som ligger bakom försämringen av den svenska välfärden. De verkliga parasiterna finner man på annat håll.

Som alla bra böcker bygger Sandbergs nya bok på en tämligen enkel logik. Den har en poäng som är odiskutabel. Det är något sjukt med ett system som tar från de fattiga och ger till de rika.