Kultur o Nöje

Elvabarnspappan tävlar i tv i höst

Höllviken Artikeln publicerades
Eskil Hammarström och dottern Klara Hammarström är med i det nya tv-programmet Det stora hoppet, där de tävlar mot fem andra pappor och deras döttrar.
Foto:Fredrik Etoall
Eskil Hammarström och dottern Klara Hammarström är med i det nya tv-programmet Det stora hoppet, där de tävlar mot fem andra pappor och deras döttrar.

I höst ska sex svenska pappor lära sig rida i nya tv-programmet "Det stora hoppet". En av dem är elvabarnspappan Eskil Hammarström, bosatt i Höllviken.

I TV3 och Viasats nya satsning tvingar sex döttrar upp sina nybörjarpappor på hästryggen för tävla mot varandra. Programmet leds av Henrik Johnsson, och Malin Baryard är med och coachar ryttarna.

– Min dotter Klara satte sig ner med mig och berättade om det här programmet en dag. Det skulle gå ut på att lära mig rida. På något sätt lurade hon med mig. När vi kom dit blev det blodigt allvar, säger Eskil Hammarström, som är en av deltagarna.

Han är till vardags hjärtläkare, och har tio barn med nuvarande hustrun Anna, samt ett vuxet barn sedan tidigare. Sex av barnen rider, flera av dem på hög nivå, med bland annat flera guld i svenska och nordiska mästerskapen på meritlistorna. Familjen bodde tidigare i Hälsingland, men flyttade nyligen ner till Höllviken på grund av ridningen; två av döttrarna går på ridgymnasiet i Vellinge.

– När vi hade bott här ett halvår vann en av sönerna ponny grand prix på Falsterbo Horse Show. Han sa att det var kul att vinna på hemmaplan. Så de har anpassat sig snabbt. Själv saknar man ju skogen, säger Eskil Hammarström.

Men någon ridning har det inte blivit för honom innan tv-inspelningarna i somras.

– Jag har aldrig varit engagerad i ridningen, jag har hållit mig i bakgrunden. Det har blivit lite av en prestigesak att vara den som inte rider i familjen, säger Eskil Hammarström.

– Jag är mer van vid att springa i skogen och har alltid tyckt att det känts onödigt att behöva ta hänsyn till en häst också när man är ute, fortsätter han.

Programmet spelades in på Österlen i somras, och bland domarna återfinns bland andra Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson.

– Det var ett härligt gäng som var med och tävlade. Vi kom väl överens och hade jättekul under inspelningarna. Det blir nog spännande och kul tv. Det händer en hel del och det är ju inte lätt att rida om man inte gjort det tidigare, säger Eskil Hammarström.

– Man insåg ju hur fantastiska ens barn är på hästryggen nu när man testat det själv. Jag har fått en djupare förståelse för deras prestationer och jag är nu ännu mer imponerad av mina barn.

Kommer du att fortsätta rida nu när du testat det?

– Jag har inte haft tid för det. Och jag har inte känslan för det heller. Att lära en gammal gubbe att rida är svårt, och jag har mycket annat att göra som läkare och elvabarnspappa. Det är inte så att jag kan använda tiden till vad som helst. Men det är möjligt att jag gör det igen någon gång framöver, säger Eskil Hammarström.

Det stora hoppet har premiär 17 oktober.