Kultur o Nöje

Carl-Johan Malmberg: "Var hemlig och gläds. Vandringar i William Butler Yeats poetiska världar"

ny bok Artikeln publicerades
William Butler Yeats (1865–1939). 2 bilder
Foto:TT
William Butler Yeats (1865–1939).

I "Var hemlig och gläds" presenteras den irländska poeten William Butler Yeats i helfigur. Kulturskribenten Andrés Stoopendaal delar dock inte Carl-Johan Malmbergs åsikt om Yeats storhet.

Carl-Johan Malmberg

"Var hemlig och gläds. Vandringar i William Butler Yeats poetiska världar"

(Wahlström & Widstrand)

William Butler Yeats (1865-1939) är den andra engelskspråkiga poet som Carl-Johan Malmberg nu har tagit sig an på ett storslaget, personligt och överväldigande vis. Den första var William Blake, i den prisade boken ”Stjärnan i foten” (2013).

Malmberg beskriver de båda böckerna som en "diptyk", en "dubbeltavla", och det är uppenbart att verken kommunicerar med varandra. Även i ”Var hemlig och gläds” återkommer hänvisningar till läsare som Camille Paglia och Harold Bloom, två briljanta och konservativa professorer som jag ibland tänker att Malmberg ibland skulle kunna låta sig influeras ännu mer av. Speciellt Paglia vars kulturhistoriska analyser blir nyskapande genom sin självsvåldighet.

I ett av sina senare verk, konstboken ”Glittering images” (2012), hävdar hon provocerande att George Lucas, mannen bakom "Star Wars"-filmerna, är en av vår tids största konstnärer.

Stundtals känns det som om boken om Yeats faller något platt i jämförelse med den föregående om Blake. Det skulle kanske vara en orättvis jämförelse om Malmberg inte själv menat att de hänger samman.

Samtidigt tänker jag att min upplevelse kan bero på att jag uppfattar Yeats som betydligt mindre fascinerande än Blake. Där Blake fullständigt hypnotiserar mig lämnar mig Yeats måttligt imponerad, trots att han mottog Nobelpriset 1923.

Det kan ju mycket väl vara så att Yeats skrivit några av världens bästa dikter, visst, men av någon anledning blir jag inte riktigt övertygad om det när jag läser ”Var hemlig och gläds”. Det skulle kunna bero på att Malmbergs bok är för okoncentrerad. På att trådarna är lite för många. På att den förförståelse som krävs är för stor för att en person som inte redan är inläst på Yeats och hans liv, Irlands historia, romantik, dekadens och l’art pour l’art helt enkelt inte känner sig välkommen. Det är en krävande bok, helt enkelt.

För den som har större förförståelse, och kanske en djupare sympati med en man som Yeats (som trodde på, enligt min mening, tokerier som reinkarnation och ockultism), måste den här boken ändå vara tämligen njutbar.

Malmberg är alltid en stor estet. Han böcker är vackra. Bilderna på Yeats fina originalutgåvor är utomordentligt fina och tidstypiska. Malmbergs personliga associationer till filmer som "Blade runner" och dramatiker som Beckett, poeter som Vilhelm Ekelund och Bob Dylan, är mycket personliga och charmiga, eklektiska markörer. Kanske kan de också ses som ett slags ställningstagande för en bredare konstsyn.

Detta sympatiserar jag med, dessutom tänker jag att det hänger samman med min respekt för en ikonoklast som Paglia. Hon kan ju mycket väl ha tämligen fel i att en person som George Lucas skulle vara vår tids största konstnär, men det är inte riktigt det som saken gäller. Genom att yttra sådant som ställer saker och ting på ända, tvingar hon mig att reflektera på ett nytt sätt kring vad konst kan vara, vad som är högt och lågt, fint och fult.

Alltså behöver inte Yeats vara en så stor poet som Malmberg påstår att han är. Hans kärleksdikter behöver inte vara de största som har skrivits i den västerländska moderna historien. Om detta är Malmbergs premiss är vi inte på samma våglängd.

Därför kan Carl-Johan Malmberg, trots sin fina och djupt initierade bok, inte riktigt övertyga mig. Men det är ju så. Man kan inte tycka om allt och alla. Yeats rimmande lämnar mig på sätt och vis likgiltig, utan att jag egentligen vet varför. Han förblir Malmbergs poet, men han blir aldrig min. Mellan mig och Yeats uppstår aldrig en hemlighetsfull sympati och glädje.

fakta

William Butler Yeats

Irländsk poet och dramatiker (1865–1939).

Han var en av ledarna för den keltiska renässansen i skönlitteraturen, grundade tillsammans med Lady Gregory och Edward Martyn Abbey Theatre samt var dess ledare under dess första tid.

1889 kom hans första diktsamling. 1923 belönades han med Nobelpriset i litteratur, med motiveringen att han med sitt inspirerade författarskap, av högt konstnärligt värde, givit röst åt en hel nations själ.

Carl-Johan Malmberg, född 1950, radioproducent, lärare i film- och konstvetenskap, kulturjournalist och författare.

Hans första bok kom 1989, handlade om Rune Hagberg. 2013 kom den bok som han kopplar samman med den nu aktuella Yeats-biografin; "Stjärnan i foten: dikt och bild, bok och tanke hos William Blake".

Visa mer...