Kultur o Nöje

Åsa Asptjärn: "Rimligt lyckade ögonblick"

ny bok Artikeln publicerades
Åsa Asptjärn, född 1972, uppvuxen i Kristianstad, bosatt i Malmö.
Foto:Tom Wall
Åsa Asptjärn, född 1972, uppvuxen i Kristianstad, bosatt i Malmö.

De humoristiska böckerna om Emanuel Kent har blivit en trilogi. Nu gör han en osäker entré på gymnasiet. Kulturskribenten Peter Grönborg har läst.

Åsa Asptjärn

"Rimligt lyckade ögonblick"

(BonnierCarlsen)

När Åsa Asptjärn för tre år sedan debuterade med ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” var hon redan en etablerad satiriker, främst via radio.

Med sin fyndigt kåserande ungdomsroman blev hon genast ett namn också inom det barnkulturella fältet.

Till grund för texten låg en omfattande filosofisk orientering, något som avspeglades även i uppföljaren ”Manifest för hopplösa”. Även den nya, tredje boken om den valhänt reflekterande Emanuel Kent äger redan i titeln en livsfilosofisk touche.

Nu försöker han hitta en bärkraftig strategi för att göra en bra debut som gymnasist. Eftersom hans självbild är diffus och i vissa avseenden negativ vill han justera detta genom att framstå som speciell i andras ögon.

Det leder till en rad förvecklingar. Efter att ha gett en motsägelsefull bild av sig själv då han presenterar sig för sina nya klasskamrater, samt försökt lansera sig själv genom att berätta om en favoritbok han aldrig läst, gör hans osäkerhet honom till ett rov för omständigheterna.

Av en slump blir han en av ledarna för kampen för könsneutrala omklädningsrum på sin skola, en mycket märklig process.

I sin iver att utsätta sin huvudperson för skämmiga situationer balanserar Åsa Asptjärn på gränsen mellan det välfunna och det utstuderade.