Kultur & Nöje

"Mästarna bakom glaset"

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Elizabeth Johnson.
Foto:bosse nilsson
Elizabeth Johnson.

Kulturskribenten Andrea Grapengiesser tar sig runt till de fem utställningslokalerna som utgör den tredje upplagan av glaskonstens Mästarna bakom glaset. Hon finner en rik mångfald med internationell utblick.

"Mästarna bakom glaset"

En satsning med tolv

glaskonstnärer och fem utställningar på följande platser: Österlens Glashytta i Norra Björstorp, Jonas Rooth Studioglas i Maglehem, Studio Glashyttan i Åhus, Bengtemölla i Brösarp och Brösarps Konsthall.

Sista dag är 1 november.

För tredje året i rad möter vi "Mästarna bakom glaset". Utställningen har samlat tolv internationella glaskonstnärer som tillsammans får representera det samtida konstglaset och dess utveckling.

Glaskonsten visas på fem platser och utställningen upplevs egentligen mer som fem olika utställningar samlade under ett paraply. De medverkande formgivarna och konstnärerna representerar en mängd uttryck och tekniker. Helhetsintrycket är mäktigt och precis som titeln lovar möter vi också Mästarna bakom glaset, genom workshops och samtal.

På Österlens Glashytta visas glas av Erika Lagerbielke, känd för sina glasserviser för Orrefors. Här exponerar hon glas som är i mellanrummet. När slutar en vas att vara en vas? Färgerna har i vissa fall stor betydelse och verken har poetiska namn som ”Signs Rain spring green”.

Det amerikanska stjärnskottet Jason Gamrath är vid öppningen representerad med tre verk, fler är på väg, som passande nog placerats i växthuset med prunkande (riktiga) tomater i bakgrunden. Den enorma orkidén med svällande kronblad fångar besökaren, liksom havstulpanerna i rödgula toner. Och i fin kontrast till Gamraths svulstiga skapelser gömmer sig Elizabeth Johnsons små krusbär. Hon arbetar med glasets genomskinlighet, man ser till och med kärnorna genom det skira skalet.

Naturen är ett återkommande tema och källa till inspiration för flera av de medverkande både när det gäller mönster och former, något som tydligt framkommer även på Studio Glashyttan i Åhus.

Glashyttan drivs av Lennart Nissmark och glaset presenteras i en 80-talmiljö. Här visas bland annat glas av Preston Singletary, ytterligare en välrenommerad amerikansk glaskonstnär, representerad på en mängd gallerier världen över. Singletary inspireras av det indianska arvet och presenterar det i en samtida kontext med strama cylinderformer i dova färger och geometriska mönster och totempålar i glas.

I källaren på Jonas Rooths Studioglas i Maglehem har Kjell Engman iscensatt en motorväg, fylld av berättelser sträcker den sig genom rummet. De humoristiska figurerna ackompanjeras av en massiv ljudmatta. I rummet bredvid överraskar Rooths vattenväxter nedsänkta i en damm och på övervåningen fortsätter han med temat ”ur natur”, korgar fyllda med frukter – allt i en bestämd färgskala. Här samsas också verk med ett mer lågmält och poetiskt tilltal, som ”Stein” av Kari Molstad. Små organiska former med mjuka mönster, sensibla, varma och lena. Liksom Liu Chien Kungs bojer.

Det är en mångfald som visas upp i "Mästarna bakom glaset". Med den ”deppiga glasdebatten” 2013 som bakgrund är det lätt att förstå viljan att bidra med ett positivt inlägg och initiativtagarna Elna Jolom och Herman Hagelbäck har kommit långt. Utställningen har inneburit många samarbeten och samlade muskler. Smålands museum och Glasakademien har deltagit i valet av utställare tillsammans med glaskonstnärerna Kjersti Johannessen, Astrid Gate och Nina Westman.

På samma gång som utställningen verkligen lyckas visa glasets mångfald och möjligheter så spretar ibland uttrycken väl mycket och man kan önska mer av djup snarare än bredd.

I den gamla kulturbyggnaden Bengtemölla i Brösarp ser jag slutligen valda bitar av Nina Westman, ”In pieces: Chest” och ”In pieces: Face”, liksom ”Hjärta av guld 24 karat”. Westman har en bakgrund inom teater och arbetar med en blandning av glasdesign, performance och installationer med ett feministiskt perspektiv och undersökande förhållningssätt. Även om vi här bjuds på axplock lite tagna ur sitt sammanhang, så väcker hennes glaskonst betraktarens nyfikenhet och sätter, som sig bör, tankar i rörelse.

Fram till 1 november finns möjligheten att se utställningen och låta sig uppslukas av det motsägelsefulla glaset och konstformens mångfald. Kanske möter du dessutom någon av mästarna bakom.

Fakta

Läs mer

Följande tolv formgivare och glaskonstnärer medverkar i årets Mästarna bakom glaset: Preston Singletary (USA), Erika Lagerbielke (Sverige), Susanne Jøker Johansen (Danmark), Nina Westman (Sverige), Jason Gamrath (USA), Kari Mølstad (Norge), Jonas Rooth (Sverige), Liu Chien Kuang (Taiwan), G. William Bell (USA), Kjell Engman (Sverige), Lennart Nissmark (Sverige) och Elizabeth Johnson (USA).

Mer info; glasriketsverige.se

Läs mer: Intervju med Elna Jolom (artikel & film) om årets utställning här på webben..

Visa mer...