Kultur & Nöje

Liten teater med stora drömmar

Smygehamn Artikeln publicerades
Rasmus Mononen, Jonna Tideman och Magdalena Mononen Persson (syster till Rasmus) laddar redan för nästa säsong på Lilla Beddinge Teater.
Foto:Lars Thulin
Rasmus Mononen, Jonna Tideman och Magdalena Mononen Persson (syster till Rasmus) laddar redan för nästa säsong på Lilla Beddinge Teater.

Det som driver det unga gänget bakom Lilla Beddinge Teater är en stark passion för teater, ett stort, entusiastiskt nätverk och en nästan naiv tro på att allt går. Till och med så knäppa grejor som att spela högkvalitativ teater i en lada på landet.

För den teaterintresserade dök Lilla Beddinge Teater upp som en glad överraskning förra sommaren, med thrillerklassikern ”De 39 stegen” där fyra skådespelare fick dela på 150 roller. Tack vare en kader av entusiastiska frivilliga kunde man hålla föreställningar i en gammal lada i byns utkant, med plats för 100 sittande gäster. Som i pausen kunde välja att sträcka på benen i ett sommaridylliskt åkerlandskap, eller ta en fika i ett litet improviserat teaterkafé.

Ännu mer höjdes mysfaktorn när gruppen sommaren 2016 gjorde musikal, och drog så mycket folk att det fick sättas in extraföreställningar av ”Tills döden skiljer oss åt”. Det finns skäl för den lilla teatergruppen att vara optimistisk, även om de tar det ett år i taget.

– Vi har fortfarande det där starka drivet, och bubblar av idéer om saker vi vill göra, berättar Magdalena Mononen Persson.

– Dessutom är det så många som undrar om det ska bli något nästa sommar, och om de kan hjälpa till på något sätt.

Förankringen i bygden har på kort tid blivit så stark att många bybor inte bara ser föreställningarna flera gånger. De vill också vara med och snickra, svetsa och baka fikabröd. Det är livsnödvändig hjälp för en grupp som räknar runt 30 amatörer och nästan-gratisjobbande proffs.

– Det finns en otroligt bred kompetens ute på landsbygden, säger Jonna Tideman. Vilket är tur, för i vår teaterverksamhet finns det behov av alla möjliga kunskaper och färdigheter.

Man kan nästan säga att teatern når sitt mål bara genom att sätta upp föreställningar, och fylla det kulturella vakuum som ofta finns utanför städerna.

– Vi sätter ju namnet ”Lilla Beddinge” på kartan, förklarar Magdalena Mononen Persson. Jag tror att det finns en stolthet över det här, och man känner att man vill vara en del av skapelsen.

Det finns kopplingar mellan Piggsvinsteatern och Lilla Beddinge Teater. Men där de förra jobbar med snabba ryck, egna texter och mycket humor, så gör de senare repertoarteater som kan vara av vilken sort som helst – så länge den är bra och bred.

Är det svårt att starta en teater? Jo vars. Och ändå inte.

– Det som är kul blir lätt, säger Magdalena Mononen Persson. Men man behöver ett stort nätverk av kompisar som kan en rad olika saker. Och en idé som man tror att man kan få med många andra på.

– Startar man en teater ute på landet så blir det nog uppenbart att det inte är vinstintresset som står i fokus. Utan passionen, säger Rasmus Mononen.

Inte minst viktig är attityden. Man må gnägga i Lilla Beddinges hagar, men man neggar inte.

– Man behöver någon som säger att ”det kommer att gå”, även om det just nu verkar helt idiotiskt, säger Rasmus Mononen. Säger man däremot "det går aldrig”, då går det aldrig.

Lilla Beddinge Teater kommer igen i sommar, när den just nu spridda truppen samlat sig igen. 5 december håller de auditions på Malmö Högskola för både proffs och amatörer.

– Men vi gör inte samma grej varje år, då skulle det bli urvattnat, säger Rasmus Mononen. Jag hoppas vår publik väntar sig kvalitet, men i övrigt inte riktigt vet vad de ska vänta sig. Det är inte McDonald's vi håller på med.

Fakta

Lilla Beddinge Teater

Rasmus Mononen, Jonna Tideman, Magdalena Mononen Persson, Jonas Bane, Johanna Svensson, Liv Olanders, Alexander Svensson.

Vad är kultur i ordets bästa bemärkelse?

”Något som för människor samman, och ger oss en möjlighet att uttrycka hur vi förstår världen och ser på varann.”

Vilken sorts kultur tar ni själva helst del av?

”Mest teater, förstås. Men för att kunna skapa nya, överraskande upplevelser laddar man på med inspiration över allt ifrån”.

Med 25 000 kronor i prispengar skulle vi kunna:

”Det finns mycket att investera i, eftersom vi lånar och hyr nästan all utrustning. ”

Visa mer...