Kultur & Nöje

Jungfru Marias liv …som dansmusikal

Trelleborg Artikeln publicerades
Nyckeln till att förstå Jesus kan mycket väl vara hans mor, jungfru Maria. I musikalen dansar (från vänster) Anna Wingårdh, Celine Løvmon, Ester Hedlund  och Tove Alström Johansson.
Foto:Tomas Nyberg
Nyckeln till att förstå Jesus kan mycket väl vara hans mor, jungfru Maria. I musikalen dansar (från vänster) Anna Wingårdh, Celine Løvmon, Ester Hedlund och Tove Alström Johansson.

Alla känner väl jungfru Maria. Hon var ju Jesus mor. Men sedan då? I en ny, 45 minuter lång dansmusikal djupdyker teaterparet Victor Ståhl och Jessica Andersson i ett illa känt kvinnoöde.

De har gjort musikal av Anne Franks dagbok, lustspelet ”En sommarvals” och gjort Tjechovs ”Björnen” som sommarteater på Trelleborgs rådhustorg. Men stycket som spelas på församlingshemmet och i S:t Nicolai kyrka denna vecka är deras hittills största utmaning.

– Vi fick chansen att göra vad vi ville, och då ville vi göra något nytt; en dansmusikal, berättar Jessica Andersson, tacksam för att ha fått fria händer av Trelleborgs församling.

Jessica regisserar, Victor Ståhl har skrivit musiken och fyra tjejer från Balettakademin i Göteborg gör koreografin och rollerna i ”Maria”, med undertiteln ”kvinna, jungfru, helgon”. Mycket nämns inte om Maria i skrifterna, men Jessica Andersson har silat igenom Nya testamentet och tagit fasta på ett faktum som skymtar förbi.

– Maria var bara 13 år när ängeln Gabriel kom med budskapet om att hon skulle föda Guds son, berättar Jessica Andersson. Så vi har valt att lyfta fram henne som en tonåring med de tankar och känslor som en tonåring kan ha inför att bli mor.

Inte minst handlar det om det stora ansvar som följer med varje barn – för att inte tala om ett barn som råkar vara Guds son.

– Maria har ansvaret, men hon vill att Gud ska ta sitt ansvar också. Man skulle kunna säga att de har delad vårdnad, konstaterar Jessica Andersson. Men han är en mycket frånvarande far.

Målgruppen är främst ungdomar och konfirmander, vilket gör musikalen till ett naturligt avstamp för resonemang kring religion och tro. Men målet är också att lyfta fram en kvinna som orättvist givits en undanskymd roll.

– Maria var på något sätt förutsättningen för ett helt trossystem. Någon har ju faktiskt uppfostrat Jesus, säger Jessica Andersson.

För den förinspelade musiken har Victor Ståhl inspirerats både av klassiska musikaltongångar och svensk folkdans.

– Våra tidigare musikaler har varit väldigt sånguppbyggda, men den här gången är musiken mycket mer tematisk. Den används inte bara som en förhöjande effekt, utan får en mycket mer berättande roll, säger Victor Ståhl.

Blir det någon sommarteater av Victor och Jessica? Nej, Jessicas födelsestad Sandviken har visat sig betydligt mer intresserad av parets produktioner än den nya hemkommunen Trelleborg. Så vill trelleborgarna njuta av en nyskriven dansmusikalproduktion får de passa på nu.

Fakta

”Maria”

Dansmusikal av Victor Ståhl & Jessica Andersson. Med Ester Hedlund, Celine Løvmon, Anna Wingårdh och Tove Alström Johansson.

Spelas i skolföreställningar under veckan. Offentliga föreställningar: församlingshemmet klockan 15 på lördag, S:t Nicolai kyrka 18 på söndag. Fri entré.

Visa mer...