Kultur & Nöje

Glittrig steppmusikal till höst

Musikal Artikeln publicerades
Lennart Jähkel och Pia Johansson spelar det hatälskande paret Hardwick i steppmusikalen "Top hat" på Malmö Opera.
Foto:OLA TORKELSSON/TT
Lennart Jähkel och Pia Johansson spelar det hatälskande paret Hardwick i steppmusikalen "Top hat" på Malmö Opera.

enSteppskorna är knutna när musikalen "Top hat" får nordisk premiär på Malmö Opera – en kärlekshistoria som ska få scenen att glittra lite extra i höst. Med Lennart Jähkel och Pia Johansson på golvet ska publiken dessutom få brista ut i många skratt.

För mannen som är känd från "Pistvakt", "Jägarna" och "Så som i himmelen" är det allra första gången han syns i en musikal.

– Först frågade jag mig själv om jag verkligen är rätt kille för detta. Men ju mer jag gick och fnulade och läste manuset, desto roligare och mer rätt kändes det, säger Lennart Jähkel inför premiären den 5 september.

Komponenterna för en kärlekshistoria finns helt klart i "Top hat" – som bygger på 30-talsfilmen med samma namn.

Den vackra societetstjejen Dale Tremont gör karriär som modell. Den dansande Broadwaystjärnan Jerry Travers jagar Dale genom London och Venedig – "för att vinna hennes hjärta", såsom det beskrivs i programmet. Och inte heller i den här kärleksberättelsen kommer man undan en massa hinder på vägen.

Sissela Kyle är med och regisserar det hon själv beskriver som en screwballkomedi.

– Det kännetecknas bland annat av starka och drivande kvinnokaraktärer.

Och här kommer Pia Johansson tydligt in i bilden med sin roll som Madge Hardwick.

– Hon är en cool amerikanska med en förmögen och foglig make som tillåter att hon dricker, röker och roar sig. Hon är en riktig livsnjutare och i just det kan jag känna igen mig, även om vi går isär på vissa sätt, säger hon.

Dans – framförallt stepp – genomsyrar "Top hat". På stora scenen är det musikalartisterna Sindre Postholm och Linda Olsson som briljerar med steppskorna och låter sina karaktärer dansa allt närmare varandra.

– Steppen är på enorm frammarsch i Sverige. Det är häftigt att kunna vissa så många eminenta dansare i föreställningen, säger regissören och koreografen Roine Söderlundh.

Men så värst mycket stepp blir det varken för Jähkel eller Johansson, trots att dansproffset Sindre Postholm öser beröm över Jähkels stepp.

– En av de största talangerna jag har sett.

– Tja, jag vet inte det jag, säger Jähkel och skrattar.

– Jag har väl kanske lätt för vissa saker, men stepp är riktigt avancerat och svårt.

Men publiken kommer inte att gå hem utan att ha sett dem dansa.

– Jag och Pia har en duett tillsammans och där ingår en del danssteg. Sedan blir det väl några takter stepp också, säger Jähkel.

Redan innan repetitionerna i Malmö startade fick Jähkel några danslektioner i Stockholm. Då bjöd han med Johansson – som tog med sig sin mammas gamla steppskor.

– Men nej, jag tror inte att Malmöpubliken ska behöva betala för min stepp. Det ska vi vara glada för. (TT)

Fakta

Musikalen "Top hat"

Bygger på filmen "Top hat" med filmstjärneparet Ginger Rogers och Fred Astaire.

Första musikalen sattes upp i West End i London 2011.

Nordenpremiär på Malmö Opera den 5 september.

Musikalstjärnorna Sindre Postholm och Linda Olsson har huvudrollerna som det dansade paret Jerry Travers och Dale Tremont. På scenen syns även Pia Johansson, Lennart Jähkel, Johannes Brost och Christopher Wollter.

Föreställningen regisseras av Sissela Kyle och Roine Söderlundh.

Musikalen spelas till den 13 december.

Visa mer...