Kultur & Nöje

Den samlande advokaten

danskt! Artikeln publicerades
Ur den islamska samlingen på Davids Samling. Här: Ghaznaviderna och Ghuriderna.
Foto:Pernille klemp/Davids samling
Ur den islamska samlingen på Davids Samling. Här: Ghaznaviderna och Ghuriderna.

Har Danmark flest mecenater i Europa? Kulturskribenten C-J Charpentier tror att så kan vara fallet, och besöker i veckans Danskt! Davids Samling, ett hus och en konstsamling ihopsamlat av advokat C.L David.

Är det rätt att forsla bort kulturskatter från den tredje världen till samlare hos oss?

Före millennieskiftet hade jag tveklöst sagt nej men idag är jag inte lika tvärsäker sedan fundamentalistiska bildstormare sprängt Buddhastatyerna i Bamian, skövlat nationalmuseet i Bagdad och skjutit sönder stora delar av Palmyra.

Den vetskapen ansätter mig hela tiden när jag begår Davids Samling i Köpenhamn. Där åtminstone en liten del av Afghanistan, Iraq och Syrien fått överleva.

Danmark torde gissningsvis vara Europas mest mecenattäta land ‒ med en gammal tradition att omvandla förmögenheter till kultur, som därefter generöst ställs till allmänhetens förfogande. Vare sig det handlar om en opera eller en konstsamling.

En av dessa godhjärtade samlare var advokaten C. L. David (1878-1960), en tillbakadragen, ogift gentleman vars privatliv alltjämt är insvept i en slöja av mystik.

I släkten fanns en rik judisk grosshandlare som längre fram skulle ge unge David ett kolossalt arv, som efter juridikstudier och smarta investeringar ständigt växte. Inte minst sedan han gick in i ett nattvaktsbolag, som efter samgående med en städfirma, senare skulle utvecklas till ett av världens största servicebolag: ISS med en halv miljon anställda i mer än femtio länder.

David började tidigt att samla konst, handlade hos de stora europeiska konsthandlarna, och hans huvudintresse kretsade kring europeiskt 1700-tal ‒ plus en liten tentakel riktad mot Orienten.

1917 köpte David ett tidigt 1800-talshus på Kronprinsessegade 30. Han flyttade in, byggde om och etablerade sin samling. Varefter han 1934 köpte lantstället Marienborg i Lyngby norr om Köpenhamn, en herrgård uppförd omkring 1745.

Advokat David samlade, utövade sitt yrke, satt i en lång rad styrelser i olika bolag, och gjorde dessutom affärer.

1945 beslutade han sig för att öppna sina samlingar och konstruerade samtidigt en synnerligen kapitalstark fond som ägde och ansvarade för verksamheten, en fond som dessutom möjliggjorde nyförvärv ‒ så ock idag. Med frekventa inköp i London, Paris och New York.

Numera består det fem våningar höga museet av tre tematiska sektioner: den äldre europeiska samlingen med uppbyggda interiörer, möbler, konst, porslin, och silver, avdelningen för danskt måleri, skulptur och keramik från perioden 1880-1950, och som kronan på verket den storslagna islamska samlingen som fyller två hela våningsplan med objekt från ungefär Profetens tid och fram till omkring 1850. Den är dessutom en av världens främsta, och täcker hela den stora landmassan mellan ett svunnet Spanien och Indien.

De islamska exposéerna imponerar, även om jag störs litet av att man kallar föremålen för "konst", eftersom lejonparten faktiskt är bruksföremål som kärl och textilier – jämte arkitektoniska element, miniatyrer, kalligrafi och manuskript.

David besökte själv aldrig Mellanöstern och hans förvärv av orientalica var ganska begränsade – det mesta är inköpt efter hans död. Tillika räddade från den militanta vandalism som nu präglar delar av den muslimska världen.

Men det var inte bara kultur som David gav sina landsmän, ty även Marienborg fick en ny ägare: Danmarks regering. Vars statsminister använder den som en motsvarighet till vårt svenska Harpsund.

Samlingen har öppet tisdag till söndag 10-17, kvällsöppet på onsdagar. Fram till i höst pågår särutställningen Shahnama – om det klassiska persiska hjälteeposet.

Lite mer

2 x tips

1 Fotoutställning

Fotografier av Iwan Baan på temat "52 weeks 52 cities" visas på Dansk Arkitektur Center på Strandgade: en årslång resa från det mycket traditionella till det hypermoderna. Till den 7 augusti.

2 Designmuseet

"Spheres: Precision&Poesi" installerad som modeller med utgångspunkt från bilen BMW av Alfredo Häberli på Designmuseet på Bredgade 68. Till den 21 augusti.

Läs mer

Om Danskt!

Varje vecka ägnar vi en sida åt Danskt! Här handlar det om samtidsdebatten, konsten och scenen. Eller om arkitektur och stadsliv, som idag när författaren och skribenten C-J Charpentier skriver.

Visa mer...