Kultur & Nöje

Dansk kulturdebatt 2015

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
En bild från september med flyktingar på väg från Rödby och genom Danmark och vidare mot Sverige.
Foto:Per Rasmussen
En bild från september med flyktingar på väg från Rödby och genom Danmark och vidare mot Sverige.

1 Flyktingar. Inte oväntat är flyktingsituationen årets mest omskrivna ämne. Den danska regeringen för en restriktiv politik och några av de mest kontroversiella åtgärderna har väckt internationell uppmärksamhet. I danska tidningar har migrationsministern Inger Støjberg både fått kritik och beröm för sina avskräckande annonser i libanesiska tidningar, samt för förslaget om att beslagta flyktingarnas värdesaker för att finansiera asylprocessen. I september väcktes krav på en humanare flyktingpolitik när ett stort antal asylsökande valde att gå till fots längs motorvägen för att ta sig till Sverige. Oavsett politisk färg är Sverige ett ständigt återkommande slagträ i debatten. Ibland som förebild, men oftast som skräckexempel.

2 Utkantsdanmark. Den danska landsbygden avfolkas och det har gett upphov till begreppet Utkantsdanmark. De Köpenhamnsbaserade medierna skildrar gärna utvecklingen med reportage om arbetslöshet, butiksdöd och sociala problem. När tidningen Politiken publicerade en socialrealistisk bildserie om livet på Langeland var måttet rågat. Protesterna blev så omfattande att fotografen och bildchefen tvingades åka ner till ön för att försvara sig inför 200 arga invånare.

3 Borgerlig kulturpolitik. Regeringsmakten gick från röd till blå efter valet i juni månad. Den nya kulturministern, Bertel Haarder, annonserade genast nedskärningar på kulturområdet. Under en fyraårsperiod ska kulturbudgeten minskas med 600 miljoner danska kronor, vilket drabbar såväl museer som Det Kongelige Teater. Den nya regeringen vill också omprioritera kulturstödet för att skapa en jämnare balans mellan Köpenhamn och resten av landet. Opinionsundersökningar visar att hälften av danskarna stöder nedskärningar inom kulturområdet. Bara fem procent vill höja anslagen.

4 Danmarks mörka historia. Traditionellt sett har danska filmer fokuserat på ärofyllda inslag i landets historia, men under 2015 har liken kommit fram ur garderoben. Först presenterades filmen "Guldkusten" som handlar om Danmarks agerande i slavhandeln och därefter kom efterkrigsfilmen "Under sanden". Den senare skildrar den livsfarliga minröjning som tyska krigsfångar utförde längs den danska västkusten.

5 10 år efter Muhammedkarikatyrerna. Det har gått tio år sedan Jylland-Posten publicerade tolv karikatyrer av profeten Muhammed. De internationella reaktionerna på bilderna blev minst sagt omfattande och Danmark hamnade mitt i en infekterad konflikt. Fortfarande debatteras det om det var rätt eller fel att sprida teckningarna. Den 30 september publicerade Jyllands-Posten återigen tidningssidan "Muhammeds ansikte", men den här gången var bildrutorna tomma.

6 100 år med kvinnlig rösträtt. Det har gått 100 år sedan danska kvinnor fick demokratiska rättigheter. På Grundlagsdagen, den 5 juni, återskapades paraden av rösträttskvinnor från 1915. Marschen avslutades vid Folketinget, där två kvinnor väntade: regeringschefen Helle Thorning-Smith och statschefen drottning Margrethe.

7 Strid om folkmordsstaty. Med anledning av minnesåret för det armeniska folkmordet 1915 fanns det planer på att bygga en nio meter hög staty på Kultorvet i centrala Köpenhamn. Skulpturens skapare, arkitekten och Harvard-professorn Allen Sayegh, anser att verket handlar om fred, men den turkiska ambassaden protesterade. I sista stund sköts bygget upp med hänvisning till risken för oroligheter.

8 Yahya Hassan. Diktsamlingen "Yahya Hassan" har sålts i mer än 100 000 exemplar och den unga poeten är något av en rockstjärna på den danska litteraturscenen. Under 2015 har rubrikerna dock handlat om annat än litteratur. I april dömdes Yahya Hassan för misshandel och kort tid senare dök han upp som politiker i det nystartade Nationalpartiet. Någon plats i Folketinget blev det inte för den kontroversiella poeten.

9 Världsberömd transperson. Den danska konstnären Einar Wegener var först i världen med att genomgå en könskorrigerande operation. Händelsen skildras i romanen "The Danish Girl" av David Ebershoff som nu blir film. I maj månad anlände Hollywood-stjärnorna Tom Hooper, Eddie Redmayne och Alicia Vikander till Köpenhamn för att spela in några av scenerna till filmen. Konstmuseet Arken lät sig inspireras och visar nu en specialutställning med porträtt målade av hustrun Gerda Wegener.

10 Terror. 2015 var året då Paris utsattes för två blodiga terrordåd, men även Köpenhamn drabbades. En gärningsman attackerade först kulturhuset Krudttønden, där Lars Vilks var gäst, och därefter sköt han mot Köpenhamns synagoga. Förutom terroristen själv dog två personer till följd av hans handlande. 40 000 människor samlades efteråt för att ta avstånd från våldet.