Annons
Kristianstad

Skånska patienter kan få vård gratis

Patienter i Skåne kan få gratis vård – om de använder sig av en nätläkartjänst som köpt en vårdcentral i ett landsting som tagit bort patientavgifterna. Nu tänker politikerna i Skåne driva frågan via SKL.
Kristianstad • Publicerad 11 januari 2018
Nätdoktorstjänsterna bör utredas och en nationell samordning av priserna bör ske, anser Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.
Nätdoktorstjänsterna bör utredas och en nationell samordning av priserna bör ske, anser Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.Foto: Kry

Sörmlands landsting har tagit bort patientavgifterna för besök till vårdcentralerna. Ett beslut som egentligen bara borde gynna dem som bor i den regionen. Men nu har nätläkartjänsten Doktor.se köpt en vårdcentral i Vingåker i Sörmland, vilket Sveriges Radio Ekot var först med att avslöja.

Enligt patientlagen kan man söka vård var som helst i Sverige. Det innebär att den som då söker vård hos nätläkaren helt slipper att betala någon avgift. Det omfattar även skåningar och alla andra patienter från olika landsting i Sverige. Däremot kommer Sörmlands landsting att fakturera hemlandstinget, 300 kronor för ett digitalt besök hos sjuksköterska och 650 kronor för ett läkarbesök. Enligt Ekot drar Sörmland av tio procent i administrationsavgift, resten skickas till nätläkarföretaget. Företaget skriver även på sin hemsida att ”vi har landstingsavtal vilket gör att du som medlem ges rådgivning och vård via oss, utan kostnad oavsett var du befinner dig”.

Annons

I Skåne har kostnaderna för sådana här digitala läkarbesök skenat de senaste året. Andra halvåret 2016 gick omkring 5,4 miljoner till olika nätläkarföretag. Under 2017 är det hittills uppe i 32 miljoner kronor, men alla fakturor beräknas inte ha kommit in ännu.

– Det är ändå en förhållandevis liten del av vår totala omsättning, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).

– På totalen är det en dryg promille av vår omsättning. Men vi har sett en ökad frekvens under året att man tar kontakt med de här nätläkartjänsterna. Det kan finnas en grund i att man söker, men det sker heller ingen direkt triagering, ingen kontrollinstans. En del bolag har det, men inte alltid så som man önskar, fortsätter Åkesson.

Liknande tankar uttrycks av Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren, som i en intervju med Ekot anser att det behövs enhetliga regler för landet för hur man betalar för sjukvården. Hon anser även att det kan försvåra för landstingen att besluta om vilken vård som ska prioriteras.

– Man borde ha ett nationellt system som reglerar det här, som harmonierar med prioriteringsreglerna. Vill vi prioritera cancer eller något annat? säger hon till Ekot och befarar att det kan styra resurser från svårt sjuka till de med lindriga åkommor. Något som Anders Åkesson också håller med om och säger att de måste titta på. Men han är också lite självkritisk och påminner om att Skåne har en egen vårdapp på gång. Nu är den försenad, han hoppas den lanseras innan sommaren.

– Det finns ett behov av att öka tillgängligheten i den skånska sjukvården. Jag ser gärna att appen kopplas till 1177.se, så att man får en sjuksköterskekontakt innan man kommer till läkarna. Men de digitala tjänsterna kommer att innebära ett större mått av valfrihet.

Samtidigt kan fria vårdbesök bli kostnadsdrivande, om fler patienter söker via de nya metoderna.

– Det är klart vi måste följa den här utvecklingen och det finns anledning att lyfta detta i SKL (Sveriges kommuner och landsting) med tanke på hur det ser ut i landet. Det finns en risk för undanträngning. Samtidigt kommer de digitala tjänsterna inte att försvinna, vi måste föra en mer konstruktiv dialog om hur dessa tjänster ska användas, säger Åkesson.

Doktor.se lanserar sig nu med gratis vård och rådgivning.
Doktor.se lanserar sig nu med gratis vård och rådgivning.Foto: Skärmdump

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons