Kristianstad

Polisen satsar på trafikarbete efter svart år

Kristianstad Artikeln publicerades
Foto: Tommy Svensson

Polisen i region Syd stärker trafiksäkerhetsarbetet för att få ner antalet dödade och svårt skadade i trafiken. Förra året blev ett svart år med 82 omkomna och 433 svårt skadade i regionen.

Forskning visar att 15 liv per år kan räddas om medelhastigheten på vägarna sänks med bara en kilometer i timmen. Samma forskning visar att endast 45 procent av all trafik följer hastighetsgränsen.

– Genom att sänka medelhastigheten kan vi minska antalet dödade och skadade i trafiken. Därför är detta en så viktig verksamhet för oss, säger regionpolischefen Carina Persson i ett pressmeddelande på torsdagen.

2018 blev ett svart år för trafikanterna i region Syd. Förra året dog 82 människor och 433 skadades svårt. Nu görs ett omtag i polisregionen för att få ner antalet dödade och svårt skadade.

Ett regionalt trafikråd har inrättats, och trafikgrupperna i polisområdena får ett tydligt samordningsansvar även för det vanliga trafiksäkerhetsarbetet. Dessutom utökas resurserna inom regionens trafikgrupper som arbetar med tung yrkestrafik.

– Alldeles för många dör i trafikolyckor. Utifrån den vetskapen är det en självklarhet för oss att satsa på vårt trafikarbete. Det handlar helt enkelt om att rädda liv, säger Carina Persson.

Under de senaste åren har region Syds hastighetskontroller blivit färre. År 2015 utfärdades 22 221 böter för fortkörningar. Under 2018 skrevs det ut 14 284, och tendensen är den samma i hela landet.

Under 2016 antog polismyndigheten en ny trafikstrategi, som bygger på den så kallade 20-minutersmetoden med korta kontroller om 20 minuter och med spridning i tid och rum.

– Vi kan med relativt enkla medel påverka hur många som dör på våra vägar om vi arbetar på de vägar som är olycksdrabbade, säger Peter Hellqvist, processledare för trafikverksamheten i region Syd.