Kristianstad

Fortsatt inställda tåg till Hässleholm

Kristianstad Artikeln publicerades

I ännu ett nytt besked från Trafikverket uppges att tåglinjen kan komma att trafikeras först vid 04-tiden natten till fredag. Under tiden ersätts trafiken av bussar, och personal i gula västar finns på perrongerna och hjälper resenärerna.

Det har varit svårt för Skånetrafiken att få fram ersättningsbussar.

– Det fanns stor risk att resenärer blev strandsatta, säger Jan-Åke Bergmark, pressinformatör på Skånetrafiken.

Orsaken till tågstoppet var först en nedfallen kontaktledning mellan Hässleholm och Attarp. Det började vid 16.30-tiden under onsdagskvällen, med totalstopp för all tågtrafik via Hässleholm. Bland annat körde ett Öresundståg med 300 passagerare in i den nedfallna kontaktledningen. Tåget fick evakueras men det tog några timmar. Detta då Trafikverket skulle säkra att området var strömlöst.

Strax efter 19-tiden på onsdagen kom tågtrafiken åter igång på södra stambanan men stoppet kvarstod på sträckan Hässleholm-Vinslöv-Önnestad-Kristianstad, där stoppet initialt skulle pågå dygnet ut. Men på torsdagen fortsatte Trafikverket att skjuta fram tiden för när felet skulle vara åtgärdat, från början uppgavs tiotiden på förmiddagen. Sedan sköts det fram till elva, sedan 14 och sen till 20-tiden. Nu har Trafikverket gått ut med en ny prognos som säger att felet ska vara avhjälpt till klockan 04.00 natten till fredag. I sitt meddelande skriver Trafikverket att kontaktledningen är reparerad men att ett komplicerat signalfel har uppstått på sträckan. Buss fortsätter att ersätta på den berörda sträckan.