Johanna Nylander

Till den svarta koppens försvar

Johanna Nylander Artikeln publicerades

Många vuxna människor dricker en kopp kaffe på morgonen. Några föredrar te, och andra undviker båda dryckerna men kan tänka sig en kall kolsyrad cola, en energidryck, eller en bit mörk choklad senare på eftermiddagen.

Koffein är kanske det vanligaste ämnet svenskar intar med ett annat syfte än att stilla hungern. Oavsett om det är de få soltimmarna under vinterhalvåret som ökar behovet, eller att det helt enkelt finns en kulturell vana, hjälper kaffet till med den där åtråvärda piggheten, och skjuter nattmörkret en liten bit framåt i tiden.

Trots att svenskar står förbland den högsta kaffekonsumtionen i hela världen och koffeinets påverkan på kroppen är väl utrett, vill Livsmedelsverket ändå införa gränsvärden för hur mycket koffein man får tillsätta i andra drycker. Det naturliga koffeinet i kaffe och te tänker man inte röra, trots att det inte är någon skillnad i hur det påverkar.

Tittar man närmare på mängden koffein i de olika dryckerna kan man hos Livsmedelsverket läsa att en vuxen människa klarar nästan 20 mg koffein per kilo kroppsvikt innan hon drabbas av en lindrig förgiftning.

En vanlig kopp kaffe (1,5 dl) innehåller runt 100 mg koffein. För att få i sig samma mängd koffein behöver man dricka drygt 6 dl cola, 2,5 dl energidryck eller 4 dl te. Det varierar lite mellan märken, men ofta krävs det lite mer. Gravida räknas till de allra känsligaste för koffeinet och de rekommenderas av Livsmedelsverket att hålla sig till max tre koppar kaffe om dagen. Andra vuxna friska människor klarar nästan två koppar kaffe för varje tiotal kilo kroppsvikt man har.

Energidrycker är populära. En tillverkare tjänar så mycket pengar att de har skickat ut en fallskärmshoppare i rymden. Kanske sticker den kaxigheten från ett företag lite för mycket i ögonen för att politiker och myndigheter skall hålla sig i från att klåfingrigt reglera dryckerna. Det är enkel pekpinnepolitik att kräva gränsvärden eller åldersgränser på sötade drycker i burk medan man bälgar i sig det bra mycket starkare kaffet vid skrivbordet.

För mycket koffein är intebra för någon, men det krävs rätt idogt drickande för att ens vara i närheten. De flesta håller sig till ett par tre koppar kaffe om dagen. Väljer man någon annan dryck för att få i sig samma mängd koffein behöver man dricka ännu mer. Dessutom späder många ut sin kopp med mjölk eller socker eller varierar mellan olika drycker.

Alla gillar inte kaffe men det är faktiskt inte samhällets sak att vara smaklökspolis. Koffeinet är inte mer farligt för att det kommer i en colaburk eller energi­drycksförpackning, snarare tvärtom, eftersom det är mer utspätt. Och även om morgnarna nyss blivit lite ljusare finns det inga rimliga skäl till att hindra friska människor att dricka något med koffein i.

Johanna Nylanderär marketing och PR-manager i Köpenhamn.