Johanna Nylander

Stärk personvalet – skrota valkretsarna

Johanna Nylander Artikeln publicerades

Förtidsröstningen har börjat och det är mindre än ett par veckor kvar till det stora valet.

Partierna bråkar sinsemellan och det är få som orkar hålla en nyanserad bild av verkligheten. En av orsakerna till att valrörelser lätt blir fyllda av smutskastning och känsloargument är att det svenska valsystemet gynnar byråkratiska partisystem snarare än kandidater som tar plats på personliga mandat.

Partierna har makten över i vilken ordning personerna skall stå på valsedeln, och det är få som klarar av att kryssa sig förbi en toppkandidat. Det räcker inte med en massiv egen partikampanj eller flest röster på listan, utan också att man passerat spärren på 5 procent av partiets röster.

I de allra flesta valkretsarutanför Stockholmsområdet är det relativt få kandidater från varje parti som har chansen att komma in i riksdagen. I många fall är det inte ens alla riksdagspartier som efter ett val blir representerade i en valkrets.

Trots att man som väljare kryssat på den person som fått flest röster för partiet är det inte säkert att den kandidaten kommer in i riksdagen, utan rösten hamnar i stället i partiets utjämningspott. Valkretsarna är oftast för små för att man som väljare skall ha något reellt val.

Systemet med riksdagsvalkretsar byggdes upp under den tid det fanns en poäng med att riksdagsledamöterna kom från olika delar av landet. Det var ett sätt att försäkra sig om representation, mångfald och förankring i respektive ledamots hembygd. I dag är konsekvensen av valkretssystemet det motsatta. Bor man i en mindre valkrets kan det vara svårt att hitta en kandidat som ens är i närheten av någon man skulle vilja rösta på och partierna lägger oftast bara sina resurser på toppnamnet.

Det är en förlegad tankeatt den som bor i närheten är den som bäst representerar en väljare, särskilt när det kommer till rikspolitiken som oftast handlar om nationella frågor. Lokala kandidater kanske kan enas om ett och annat vägbygge, men som väljare förtjänar man faktiskt fler alternativ än valkretsarna kan ge.

Lösningen är enkel. Skrota valkretsarna, inför nationella listor i riksdagsvalet och ta bort 5-procentsspärren i personvalet. Det ger fler människor ordentliga valalternativ och makten över vilka som kommer in hamnar hos väljarna snarare än partierna. Det blir fritt fram för den som vill gå till val på lokala frågor att kampanja för det, och den som har en nationell agenda och bor i en liten ort kan få chans till betydligt fler röster.

Politiska valrörelserär i dag långt mer än affischer på kartong, torgmöten och flygbladsutdelning. Tack vare internet och landets mediekanaler går det att nå ut till hela landet även om man kommer från Ystad, och det kan faktiskt vara så att den som är bäst kandidat för en väljare i Kristianstad bor i Örnsköldsvik.

Johanna Nylanderär fristående skribent och arbetar till vardags på Dataspelsbranschen med samhällsanalys