Annons
Nyheter

Återanvänd och köp nytt

Om man som barn blev påtvingad ärvda kläder istället för nya, är det lätt att i vuxen ålder sky secondhandbutiker som pesten.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2012

I alla fall ett tag tills man tröttnat på att ha likadana möbler eller kläder som alla andra från Ikea och Hennes & Mauritz.

Återanvändning är smart. Livstiden på prylar förlängs, det är ofta miljövänligt, och det är ett effektivt sätt att utnyttja resurser. Under Almedalsveckan lanserade Miljöpartiet ett förslag om längre momssatser på reparationer. Skomakare, skräddare och cykelreparatörer nämndes som exempel på branscher som skulle kunna få skattelättnader. En annan känd politiker som inte gillar svinn är folkpartisten Marit Paulsen.

Annons

Hon har länge talat sig varm om att man bör äta mer rester, känna, lukta och smaka på maten i kylskåpet med målet att slänga så lite som möjligt.

Att gå med sina trasiga skor till skomakaren eller göra pyttipanna på resterna i kylen är vardagsförändringar som för det mesta är bra, men som inte alltid är enklare. Även med lägre moms kan en skoreparation bli dyrare än att köpa ett nytt par, och mat i storförpackningar är ofta billigare även om hela paketet inte äts upp. Att fynda kläder eller roliga saker på second hand är tidskrävande, och saknar man intresse eller resurser är stormarknaden ett lockande alternativ.

Reparationsbranschen är relativt liten i Sverige, och kanske beror det på den gör-det-själv-anda som länge har frodats i landet. Alla skall laga sina egna strumpor, skruva ihop sin egen Ikea-hylla och städa sitt eget kök efter den hemlagade middagen. Tjänstesamhället blev bortskuffat till förmån för folkhemmet, och från politiskt håll byggde man en samhällsnorm som var lätt föraktande mot att köpa enklare tjänster.

Billiga nyproducerade varor har konkurrerat ut stora delar av tjänstesektorn och politikerna har gjort tjänsterna alldeles för dyra. Kostnaden för arbete är för hög, skatterna och förutsättningarna småföretagare utsätts för är alldeles för hårda, och det är helt enkelt svårt att producera prisvänliga småskaliga tjänster.

Bara en sån enkel sak att som litet företag anlita någon för att kunna hålla kemtvätten eller skomakeriet öppet till dess att folk hunnit hem från jobbet och har tid att gå dit är för många i dag både för krångligt och för dyrt för att vara ett realistiskt alternativ. En momssänkning är ett steg på vägen, men det är en förhållandevis liten del av kostnaden. Flexiblare lönesättning, enklare regler och skattelättnader skulle göra mer skillnad.

Det är inte något fel att förbruka saker eller värdesätta ägande av ting, men alla grejer blir gamla och trasiga till slut. Ibland går de att reparera eller återanvända av någon annan, ibland är det bättre att slänga och köpa nytt. Det vore bra om reparationer kunde få vara ett naturligt alternativ för fler, och då krävs det mer än momslättnader.

Johanna Nylander är marketing och PR-manager i Köpenhamn.

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons