Johanna Nylander

Ät glass i stora lass

Johanna Nylander Artikeln publicerades

"Skapa den perfekta strandkroppen! Så många kalorier finns i glasstruten! Gå ner i vikt med 5:2! Akta dig för rosévinet! Grillad korv kan ge cancer!"

Om det är nyhetssommartorka för att Sverige befinner sig utomhus, eller om det är genuin omsorg för medmänniskors hälsa kan få stå osagt, men sommartid är den tid på året som kanske allra mest handlar om vad var och en stoppar i sig för att bli mätt och släcka törsten.

Mat är ett av människans grundläggande behov, och ett av de mest kontroversiella. Kulturer och religioner har olika syn på vad som är bra och dålig mat. Kosten är omgärdad av moralfrågor. Ibland har det uppstått regler ur praktiska skäl, som att griskött länge var svårt att förvara i varmt klimat. Ibland handlar det om välvilja riktad mot andra, som att för mycket socker fräter på tänderna, eller att fetma kan leda till allvarliga sjukdomar.

I västvärlden när matinte längre handlar om att få tillräckligt med energi för att kroppen skall överleva, har moralen kring kosten övergått till att handla om status. Det är beundransvärt att ha tid att hacka flera sorters dagsfärska grönsaker till en ljus och fräsch lunchsallad, och att ha råd att välja närodlade ekologiska bönor framför konventionellt odlade, förpackade i burk.

Trots att mat borde vara det mest personliga valet och var och ens ensak, verkar det i statusjakten också vara helt accepterat att lägga sig i vad andra människor lägger på tallriken.

Vare sig det grundar sig i ren välvilja eller snobberi tenderar kostråden att innehålla en del myter, några fördomar och en stor portion moralism. Som att människor bara inte vore tillräckligt medvetna om att chips och läsk är onyttigt i för stora mängder, utan därför måste läsa om det en gång till eller få det berättat för sig av en orolig medmänniska.

Föräldrar som serverar snabbmakaroner, ketchup och fiskpinnar till sina barn en tisdagskväll gör det knappast för att det är den mest näringsriktiga kvällsmaten, utan för att det helt enkelt råkar falla sig bäst att göra det med alla andra faktorer som skall vägas ihop i livet.

Vilken mat man väljeratt äta är ett av de mest personliga valen man gör som vuxen människa, det är val som tydligast kan ge konsekvenser för den enskildas hälsa. Mängden fett, socker, proteiner och vitaminer påverkar både det psykiska välbefinnandet och kroppens. Därför är det viktigt att var och en får göra sina egna val kring sin kost, och ta ansvar för sin egen kropp, även när de valen kan tyckas verka osunda eller olämpliga.

Läsk innehåller en massa tomma kalorier, gåslever är grymt för djuren och jätteräkor är dåligt för miljön. Men få talar om hur maten påverkar själen. Om en extra skopa glass gör någon lite gladare, är det inte minst lika viktigt som god hälsa eller miljö?

Johanna Nylanderär fristående skribent och arbetar till vardags på Dataspelsbranschen med samhällsanalys