Johanna Nylander

Är det en dator, tv eller spelmaskin?

Johanna Nylander Artikeln publicerades

Det började med att en domstol kommit fram till att Radiotjänst kan driva in tv-licens av alla som har en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling.

Lagändringen som kom för några år sedan kallades för ”teknikneutral” och den som aktivt valt bort tv i tillvaron kommer inte undan, även om man aldrig tittar på tv-sändningar i sin dator.

Tv-avgiften blir i praktiken en punktskatt på hushåll som är både teknikfientlig och ger ett ofrånkomligt extrahål i plånboken på tvåtusen kronor om året även för arbetslösa, studenter och ensamhushåll. När alla andra skatter beräknas mot inkomsten är tv-avgiften den samma för alla. En idé som på ett skatteteoretiskt plan kan vara intressant, men där public service knappast är rätt ställe för en reform.

Samtidigt som en domstolhar kommit fram till att datorn är en tv-mottagare, har det i ett annat rättsfall konstaterats att datorn är en hasardsspelmaskin som faller under lotteriinspektionens tillsyn. Lan-caféer som erbjuder möjligheten att betala för att sitta och spela datorspel i någon timma är numera tillståndspliktig verksamhet. Egentligen helt logiskt då den svenska lotterilagen inte skiljer spel där man betalar för chansen att vinna pengar med de spel där man betalar för att underhållas en stund, eller där man inte betalar alls för chansen att vinna.

Den svenska lotteri­lagen med spelmonopolet är bland de hårdaste i världen, och även om politikerna känt till bristerna i lagstiftningen sedan 2007 har ingen riktigt brytt sig om att ta itu med problemen. Staten tjänar stora pengar på spelmonopolet, och bortsett som exportprodukt verkar få politiker lägga ett större intresse i dataspel för att inse problematiken i lagen.

Att många lan-caféer i praktiken fungerat som ett tillhåll för unga människor och hållit fler tonårspojkar undan trubbel än någon kommunal fritidsgård någonsin har lyckats med struntar man i eftersom man inte orkar ta reda på enkla fakta.

I stället för att förändrade idiotiska lagar som finns har regeringen med Moderaterna i spetsen bestämt att tv-licensen inte kommer att förändras de närmaste sex åren. Det hindrar dem dock inte att lägga miljoner på en gammal dab-radio-satsning och släcka de vanliga radiosändningarna i FM-nätet. Det kommer göra alla gamla radioapparater odugliga, för att i längden kanske göra sändningarna lite billigare, om sisådär 20–30 år.

Inkonsekvensen är slående. Samma dator som används för surf eller spel kan i ena delen av systemet räknas som en tv och i andra delen jämställas med en Jack Vegas-maskin.

Jakten på att stifta teknikneutrala lagar har lett till helt orimliga tolkningar och under tiden tappar allt fler förtroendet till de politiker som inte bryr sig om att ändra på så solklara dåraktiga regler.

Johanna Nylanderär marketing- och PR-manager i Köpenhamn.