Annons
Nyheter

Alkohol är aldrig en ursäkt

Den svenska sommaren och semestern är för många liktydig med stor konsumtion av alkohol.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2013

Kalla ölsorter, rosévin i mängder, snaps till midsommar och en känsla av att man måste njuta av alla möjliga soltimmar ta till vara på den korta sommarens ljumma kvällar.

Överdriven konsumtion av alkohol kan orsaka problem. Ibland är problemen stora och tragiska och det finns tyvärr alldeles för många som inte klarar av att hantera sitt eget drickande. Om alla som drack alkohol gjorde det i lagom och sund mängd vore det givetvis bäst för alla parter, men så länge människor tar risker och är omdömeslösa kommer samhället på ett eller annat sätt behöva ta hand om de problem som fylleriet kan leda till.

Annons

Som samhälle finns det olika sätt att förhålla sig till alkohol. De senaste veckorna har det väckts förslag om att kräva att en förälder alltid skall vara nykter tillsammans med sina barn, höja alkoholskatten eller försvåra tillgången till vin och sprit på krogar under de sena sommarnätterna.

Kortsiktiga lösningar som inte fixar grundproblemen, och som är lätta att gå runt för den som jagar spänning, dekadens eller vill dricka ett glas vin på fel tidpunkt i fel sammanhang.

Kvinnor omgärdas av extra pekpinnar när det kommer till drickandet. Livsmedelsverket ger fortfarande restriktioner till hur mycket ammande kvinnor skall dricka, trots att alkoholen inte kan påverka barnet. Larmrapporter om att just kvinnor dricker mer är återkommande, trots att långt fler män dricker för mycket och är inblandade i fler alkoholrelaterade olyckor.

Av någon anledning saknas det fortfarande en diskussion om ansvar i svensk alkoholdebatt. Det räknas fortfarande allt för ofta som en ursäkt att ha varit lite för berusad när det snarare borde vara en försvårande omständighet. Alkohol är fortfarande synonymt med normbrytande. Man slappnar av och tar semester och dricker en öl, eller firar helgen genom att släppa alla hämningar och bli riktigt berusad.

I stället för att normalisera ett lagomt drickande stigmatiseras gång på gång alkoholen i allmänhet. Det blir särskilt tydligt när statliga Systembolaget går emot City­gross som låter sina matkassekunder köpa med passande viner som de skattar för och importerar från annat EU-land, trots att det om något är att bättre koppla ihop alkoholen med maten som hör till. Faktum är att alkoholkonsumtionen sjunkit det senaste tio åren, i synnerhet bland unga, men det ger inga kvällstidningsrubriker.

Förebyggande regler och förordningar kring alkohol kan låta bra på pappret, men de leder till att människor känner sig ansvarsbefriande och skyller på samhället när det går fel. Alkohol får aldrig vara en ursäkt, men om människor skall ta ansvar för sitt eget drickande måste staten släppa taget.

Johanna Nylander är marketing- och PR-manager i Köpenhamn.

Mattias Karlsson
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons